Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

HOVĚZÍ ŽEBRO S PAŽITKOVOU OMÁČKOU A ZTRACENÉ VEJCE 

  • hovězí žebro
  • smetana
  • mléko
  • máslo
  • sůl
  • pažitka
  • kořenová zelenina
  • cibule, česnek
  • divoké koření
  • hladká mouka
  • ocet
  • zastřená vejce

Na pánvi orestujeme půlky cibule, česnek, kořenovou zeleninu, osolíme a přidáme divoké koření.
Do osolené vroucí vody dáme vařit žebro a zeleninu z pánve asi na 1,5 hodiny.
Do kastrolu dáme máslo, mouku, mléko, cukr, sůl, ocet, šlehačku a sekanou pažitku, omáčku provaříme.
Podáváme s rozpůleným zastřeným vejcem.

Zdroj: HOVĚZÍ ŽEBRO S PAŽITKOVOU OMÁČKOU A ZTRACENÉ VEJCE; TV Barrandov Babica vs Sapík  http://www.barrandov.tv/babica-vs-sapik/recepty#sec-info [On-line 07.12.2015]

 

TELECÍ MÁSLOVÝ ŘÍZEK

 

  • mleté telecí maso
  • máslo
  • šťáva z ½ citronu, strouhaná citr. kůra
  • lusky a miska vyloupaného hrášku
  • cukr, sůl
  • 3 lžíce sušeného mléka
  • smetana
  • bílý pepř, muškátový oříšek
  • 4 vejce

Do mixeru dáme maso, 3 lžíce sušeného mléka, sůl, bílý pepř, smetanu, 4 vejce, strouhanou citronovou kůru a strouh. muškátový oříšek. Šleháme 2-3 min. Ze směsi vytvarujeme řízky. Pečeme v troubě na plechu vymazaném máslem na 140°C z obou stran.

Na pánev dáme máslo, hrachové lusky, trochu cukru, přidáme kuličky hrášku a šťávu z ½ citronu. Restujeme.

Zdroj: TELECÍ MÁSLOVÝ ŘÍZEK S HEDVÁBNOU KAŠÍ A CUKROVÝM HRÁŠKEM; TV Barrandov Babica vs Sapík  http://www.barrandov.tv/babica-vs-sapik/recepty#sec-info [On-line 05.10.2015]

 

CÍSAŘSKÝ TRHANEC SE ŠVESTKAMI

 

  • jablka v karamelu
  • švestkový rozvar
  • čerstvé švestky
  • rozinky v rumu
  • popuštěné máslo
  • vejce
  • 3 dcl mléka
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • hladká mouka
  • cukr
  • 5 žloutků
  • 5 bílků na sníh

Mléko a mouku osolíme, přidáme cukr, žloutky, smetanu, vmícháme sníh.
Na pánev dáme máslo, rozinky, orestujeme. Na to lijeme těsto. Zapečené dáme na 140 st. do trouby. Otočenou placku potrháme.
Na pánev dáme máslo, zbytek rozinek, švestkový rozvar, přicukrujeme, odvaříme. Přihodíme pokrájené čerstvé švestky.
Potrhanou placku polijeme omáčkou z pánve, ozdobíme švestkami, marmeládou a zkaramelizovanými jablíčky, pocukrujeme a dozdobíme šlehačkou

Zdroj: Císařský trhanec se švestkami; TV Barrandov Babica vs Sapík  http://www.barrandov.tv/babica-vs-sapik/recepty#sec-info [On-line 09.11.2015]

 

 /dobroty-recepty.cz

 

 

 

29. díl :

Moravský vrabec s kapustovými špeclemi

Těsto na špecle:
hrnek hladké mouky, hrnek hrubé mouky, 6 vajec, půl hrnku teplé vody,
čtvrt hrnku mléka, sůl

půl kg bůčku, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička kmínu, sůl, kapusta, houby, slanina, ocet, cukr, olej, smažená cibulka

Maso osolíme, přidáme kmín, cibuli, česnek a promícháme. Pečeme zprudka 15-20 min, stáhneme teplotu, podléváme. Pečeme ještě 45 min.
Na oleji osmahnem žampióny, dáme na stranu. Na pánev dáme slaninu, kapustu, osolíme, přidáme cukr, cibulku, trochu octa.
Špecle zavaříme ve vroucí vodě. Smícháme s kapustovou pánví a žampiony.

Vepřová kýta s klokočenskými špeclemi  /Sapík/

vepřová kýta, česnek, plnotučná hořčice, sladká paprika, pálivé rajčatové pyré, cibulka, bílá a červená paprika, slovenský tvrdý sýr, slanina, pepř, sůl,
olej, přírodní šťáva z vepřového masa, červené víno

Kýtu pokrájíme na nudličky, smícháme s hořčicí, česnekem, rajčatovým pyré, přidáme papriku, osolíme a restujeme na oleji. Přilijeme vepřovou šťávu.
Na oleji orestujeme cibuli, červenou a bílou papriku. Přidáme do pánve s masem, lehce podlijeme červeným vínem.
Orestujeme špek, česnek a cibuli. Přidáme vařené špecle, osolíme a smícháme se strouhaným tvrdým sýrem.