Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

partyskucharem.estranky.cz 

 

Tatranské kotlety 

Kotlety /nebo jiné vepřové/ osolit, opepřit, dát do sádlem vymazaného pekáčku, na každou kotletu dát anglickou slaninu, kopeček leča a kolečko salámu, zalít šlehačkou, posypat strouhaným sýrem, péct na 180-200 st. 20-25 min.

 

Vepřové kotlety s hořčičnou omáčkou  /Tesařík/

4 vepřové kotlety, 1 sladkou smetanu, 1 kysanou smetanu, 10 nakládaných okurek, kapary, kelímek plnotučné hořčice, ¼ másla, sklenici mléka, mouku na obalení, olej, sůl, ½ kg brambor, 1 celer

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme. Výpek z kotlet použijeme na přípravu omáčky. Přidáme do něj rozpuštěné máslo a zalijeme sladkou smetanou s hořčicí, sekanými kapary a jemně nakrájenou okurkou a dobře promícháme.

Kotlety vložíme zpět do omáčky a necháme krátce podusit. Podáváme s celerovou kaší, kterou vyšleháme z uvařeného celeru a brambor s mlékem. Kaši zjemníme máslem a kysanou smetanou.

 

Plněná panenka 

Hlívu osmažíme na cibulce, přidáme vejce.

Panenku naplníme hlívou (dva válečky), osmažíme po všech stranách, dáme do trouby, přidáme trochu oleje z pánve a trochu vody, nepřikryté pečeme asi 15-20 min. na 150 st.

 

Kuřecí plátky s kokosovým mlékem 

4 ks kuřecích prsou, 4 porce jasmínové rýže, tandori pasta, velká sklenice kokosového mléka, olej, sůl, pepř

Kuřecí plátky omyjeme, osolíme, opepříme a naložíme do směsi, kterou si připravíme z olivového oleje a pálivé tandori pasty. Poté je dáme do zapékací mísy a necháme péct /zakryté/. Asi v půlce pečení polijeme kuřecí prsa kokosovým mlékem a necháme dopéct.

Jako přílohu podáváme jasmínovou rýži, kterou vaříme asi 13 minut v osolené vodě.

 

Staropražská játra podle Vlasty Buriana

600 g vepřových jater, 300 g sterilovaných žampiónů, 5 cibulí, šunka, 1 vejce natvrdo, hladká mouka, paprika, pepř, sůl, olej

Játra nakrájená na nudličky obalíme v mouce smíchané s paprikou a orestujeme na rozpáleném oleji. Přisypeme cibule nakrájené na kostky a podusíme. Na závěr přidáme sterilované žampiony, opepříme, osolíme a krátce osmahneme. Přizdobíme opečenou šunkou, řezem uvařeného vejce a podáváme s podomácku dělanými hranolky.

 

Hlívové smaženky

500 g hlívy, 2 žemle, 250 ml mléka, 1 cibule, 2 vejce, hl. mouka, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, (proven.koření)

Hlívu umeleme, osmažíme na cibuli, přidáme koření, smícháme s namočenou žemlí s vejci, smažíme placičky (směs je řidší, jako bramboráky)

 

 

Rybí koktejl  /falešný humrový salát/

150 g rybího filé, 100 g krab. tyčinek, 100 g celeru, 100 g mrkve, 2 citrony, 1 bílý jogurt, 50 ml olivového oleje, sůl, vinný ocet, suché polévkové koření, list hláv.salátu

 

Filé krátce povaříme s pol. kořením a kapkou vin. octa, mrkev a celer nakrájíme na nudličky, spaříme a zchladíme.

Dresink: jogurt necháme vykapat a za stálého šlehání přidáváme olivový olej, pak vinný ocet, citron a sůl.

Zeleninu zakápneme citronem a olejem, přelijeme dresinkem a přidáme rozdrobené filé a nakrájené krabí tyčinky, podáváme na zel.listu.

 

Rybí závitky 

Rybí filety osolit, opepřit, stočit a svrchu plnit směsí: vejce, sůl, strouhaný sýr, bylinky.

Navrch zalít vejcem, posypat semínky, péct 15 min. na 150 st.  /příloha: pórkové zelí/

 

Pórkové zelí

osmažit cibuli, slaninu, na to pokrájený pórek, osolit, trochu mléka, podusit, přidat smetanu

 

Zapečené špagety  -  v remosce

uvařené špagety promíchat s trochou kečupu a zakysané smetany, osmažit na cibuli nakrájenou anglickou slaninu, dát na dno remosky, na to špagety, na špagety nastrouhané sýry /cihla, balkánský a hermelín/, na plátky rajčata a na ně znovu sýr, zapéct.

 

 

Palačinky zapečené se špenátem

200 g hl. mouky, 3 vejce, 300 ml mléka, 20 g cukru, sůl

Náplň: 400 g mraž.špenátu, 200 ml smetany, 200 g strouh.sýra, 200 ml vývaru, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1 cibule, trochu hl.mouky, olej, sůl, pepř

Jíšku /olej, cibule, mouka/ zalijeme vývarem, přidáme špenát, povaříme, přidáme sůl, pepř, česnek, část smetany.

Do vymazaného pekáčku naskládáme palačinky naplněné špenátem, pomažeme směsí ze smetany, vejce a sýra, zapečeme 10 min. v troubě.

 

 

 

Bublanina - v remosce

250 g polohrubé mouky, 120 g másla, 3 vejce, 150 g cukru, ½ prášku do pečiva, 1/8 l mléka,

ovoce, drobenka

máslo, cukr a vejce utřít, přidat mléko, mouku a sníh