Jdi na obsah Jdi na menu
 


podpoklickou.cz

Kološvárské zelí

1 kg kysaného zelí, 1 větší cibule, ½ kg vepřového mletého masa, 2 varné sáčky rýže, 200 ml kysané smetany, pepř, sůl, mletá paprika, vegeta

Uvařte rýži a smíchejte ji s mletým masem. Osmažte cibulku a přidejte ji do směsi. Pak vše ochuťte solí, pepřem, paprikou a vegetou. Vezměte část zelí a vyložte jim pekáč. Na vrstvu položte vrstvu rýže s masem, pak zase zelí, rýži a tak dále. Pekáč zalijte kysanou smetanou a šup s ním do trouby.

Kuřecí stehýnka v remosce

2 kuřecí stehýnka, brambory, čerstvou zeleninu – rajčata, paprika, lilek nebo cuketa, česnek,
koření a sůl, olej,

Olej rozetřete na dno remosky, které pokladete plátky brambor. Na ně položte omytá a osolená, případně i okořeněná kuřecí stehýnka. Vše zasypejte na plátky pokrájenými rajčaty, paprikou a nakonec lilky nebo cuketami, které předem okořeníte, osolíte a dochutíte česnekem. Pečte v remosce, rozhodující je doba pečení masa. Všechny ingredience vzájemně pustí šťávy a chutě se spojí.

Krůtí maso na víně

0,5 kg krůtích nebo kuřecích řízků (prsních či stehenních), 200 g čerstvých žampionů, nebo 1 konzerva sterilovaných žampionů, 3 stroužky česneku, 4 dcl vývaru, 2 dcl bílého vína, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce hladké mouky, petrželová nať, pepř a sůl, olej

Maso nakrájejte na větší kousky, očištěné žampiony na plátky a nať petrželky nadrobno. Nejprve na pánvi zprudka opečte kousky krůtího, aby se hezky zatáhlo. Pak teprve maso osolte, opepřete a přidejte rozdrcené stroužky česneku a nakrájené žampiony. Po chvilce opékání podlijte vývarem a vínem, přidejte rajský protlak, nasekanou petrželku a všechno duste na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Teď už jen směs zahustěte moukou a vařte ještě asi 15 minut. Voňavé krůtí masíčko na víně podávejte s těstovinami, pečenými brambory nebo bílou vekou. 

Gnocchi se špenátem

500 g gnocchi, 200 g anglické slaniny, 200 g šunky, ½ balíčku listového špenátu, 4 velká rajčata, svazek bazalky, olivový olej, 200 g mozarelly, 6 stroužků česneku, pepř, sůl

Připravíme si gnocchi ve vroucí slané vodě (recept viz. níže). Na oleji orestujeme česnek, anglickou slaninu, šunku, nakrájená rajčata a přidáme špenát s trochou bazalky. Hotovou směs smícháme se scezenými noky a klademe na zapékací mísu. Posypeme mozarellou a v troubě do zlatova zapečeme. Můžeme podávat i bez zapečení, jen posypané.
RECEPT NA GNOCCHI (bramborové nočky): 100 g polohrubé mouky, 40 g másla, 2 žloutky, 70 g strouhaného sýra, sůl, muškátový oříšek, 600 g brambor, mletý pepř
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Přidáme žloutky, sýr, a prohněteme, aby se hmota spojila. Ochutíme solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Tvarujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 5 minut, hotové by měly vyplavat na povrch. Nakonec noky polijeme troškou rozpuštěného másla.

Papriky s česnekem

6 velkých sladkých paprik, 4 stroužky česneku, petrželka, vinný ocet, olivový olej, sůl

Celé papriky opečte na grilu ze všech stran, až je slupka černá. Ještě horké je vložte do mikroténového sáčku a nechejte vychladnout. Pak slupku oloupejte a papriku nakrájejte na proužky.
Posypejte česnekem nakrájeným na plátky, zakapejte olejem a octem, přidejte nasekanou petrželku, osolte, promíchejte a nechejte odležet. V lednici tahle dobrota vydrží i několik dní.

Chřestové variace

2 bílé chřesty, 2 zelené chřesty, 2 plátky parmské šunky, 2 plátky anglické slaniny, máslo, majonéza, zakysaná smetana, kapary, koření

Bílé a zelené chřesty obalte v plátcích slaniny a parmské šunky. V případě potřeby upevněte rolky párátkem. Pak je opečte na másle. Zálivku připravte smícháním zakysané smetany s trochou majonézy. Přidejte do ní kapary a směs dochuťte kořením podle libosti (vhodná je sůl, bílý pepř a kořenící směs na zeleninu). Chřest naservírujte na talíř a zalijte omáčkou.

Granátník

Těstoviny, brambory, sladká mletá paprika, 1 - 2 cibule, oblíbená uzenina, anglická slanina,
sůl, pepř sterilované okurky

Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Potom oloupeme a nakrájíme na kostičky. V dalším hrnci uvaříme těstoviny. Na pánvi zpěníme cibulku, pak orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu nebo oblíbenou uzeninu a přidáme mletou červenou paprika. Lehce zpěníme, ale nesmíme moc, jelikož by mohla zhořknout. Poté přidáme brambory, těstoviny, promícháme a přidáme zbytek mleté papriky, ať to má barvu. Na závěr dosolíme a případně i lehce dopepříme. Podáváme se sterilovanými okurkami. Granátník je vynikající i ohřívaný na druhý den.

Belgická krémová polévka

0,5 kg brambor, 3 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, česnek a cibuli dle chuti, sůl, bobkový list, bylinky

Předpřipravenou zeleninu, bylinky i koření dejte do 1 litru vařící osolené vody. Vše povařte do změknutí. Pak vyjměte celer, bobkový list a bylinky. A vše zbylé rozmixujte. Polévku dosolte a podávejte se smaženým hráškem, pečivem anebo s podušenými plátky žampionů.

Karlovarské knedlíky

5 housek, mléko, 2 vejce, hrubá mouka, petrželka, sůl, fólie na potraviny

Pokrájejte houstičky na kostičky. Pak kostičky zalijte trochou mléka. Vajíčko pěkně rozklepněte, žloutky zvlášť a bílky taky. A z bílků rovnou ušlehejte sníh. Do housek přidejte žloutky, špetku soli, dvě hrsti hrubé mouky, nadrobno nasekanou pažitku nebo petrželku a nakonec sníh z bílků. Všechno zamíchejte. Rozložte si fólii na potraviny, vytvarujte knedlíček, zabalte ho do fólie a na koncích udělejte uzlíky. Vařte 20 minut.

Holandská omáčka

1 lžíce vinného octa, 1 lžíce vody, 1 bobkový list, 6 kuliček pepře, 100g másla, 2 žloutky

Vodu s octem, pepřem a bobkovým listem vařte tak dlouho, dokud se tekutina nevyvaří na polovinu. Pak ji přelijte do misky nebo nádoby s dvojitým dnem. Mezitím si v druhém hrnci rozpusťte máslo. Misku s octovým základem postavte na pánev s horkou, ne však vroucí vodou a dřevěnou vařečkou do ní vmíchejte žloutky. Pánev odstavte z plotny a postupně do směsi vmíchejte i rozpuštěné máslo, až vznikne krémová směs. Ještě se vám omáčka nesrazila? Gratuluji. Tak pánev vraťte zpět na plotnu a omáčku za velmi mírné teploty míchejte ještě 8 až 10 minut, aby byla hladká a jemná. Hotovou omáčku si dle chuti dosolte a dopepřete a naservírujte třeba s chřestem nebo artyčoky.

 

Lívance z acidofilu

½ litru acidofilního mléka, 200g grahamové mouky, 200g hladké mouky, 3 vejce, tuk na smažení, 1 lžíce medu, vanilkový cukr

Acidofilní mléko rozšlehejte se žloutky a prosetou moukou. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte do něj med. Pak vše smíchejte dohromady. Lehce pánev potřete tukem a lívance na ní usmažte. Poté lívance posypte vanilkovým cukrem a libovolně ozdobte -  marmeládou, jogurtem nebo šlehačkou.

Císařský trhanec

1/8 l mléka, 1 pol. lžíce kysané smetany, 4 až 5 vajec, 6 dkg cukru, 1/8 kg mouky, sůl, rozinky nasáklé rumem, máslo, moučkový cukr

Mléko, kysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku dobře promíchejte, lehce osolte, přidejte rozinky. Z bílků ušlehejte sníh, ten potom opatrně vmíchejte do těsta. Na pánvi rozehřejte máslo, vlijte těsto, po jedné straně ho osmažte do zlatova, pak obraťte. Po minutě roztrhejte pomocí dvou vidliček na kousky. Asi 2 minuty za několikerého promíchání a obracení dosmažte. Ihned posypejte moučkovým cukrem a podávejte. Skvělá záležitost, naprostá bomba.

Bramborové placky s mákem

900g brambor, 250g hrubé mouky, 5-6 polévkových lžic oleje, 2 ks vajec, povidla, mák, mletý cukr

Brambory uvaříme, necháme vychladnout a nastrouháme nahrubo. Přidáme mouku, vejce, 5 polévkových lžic oleje a špetku soli. Středně tuhé těsto vyválíme na polohrubé mouce do tvaru placek. A POZOR! Placky nesmažíme na oleji. Babičky je vždy smažily přímo na rozpálené plotně, takže nám dnes bohatě postačí suchá teflonová pánev. Na ní smažíme tak dlouho, až se utvoří hnědé puchýřky, pak otočíme a smažíme z druhé strany. A nesmíme zapomenout na mák s povidly. Povidla rozmíchejte, přidejte mletý mák s cukrem a zamíchejte. Můžete rozředit vodou. Placky se podávají namazané jako palačinky. Tento způsob je dietnější s úžasnou chutí. Pokud totiž placky usmažíte na oleji, vytvoříte naprosto jiné jídlo.

Rýže s mákem

2 šálky rýže Natural, 30 g mletého máku, hrst lískových oříšků, hrst vlašských oříšků, 1 lžička slunečnicového oleje, 1 lžíce rozinek

Rýži pořádně properte, přidejte k ní 4 šálky vody, mírně posolte a 25 minut povařte. Pak rýži dejte na 30 minut do tepla, nejlépe pod peřinu. Hotovou rýži smíchejte s mletým mákem, rozinkami a nasekanými oříšky. Omastit si ji můžete olejem, a pokud by se vám zdála málo sladká, klidně doslaďte medem. Podávejte jako hlavní jídlo nebo jako zdravý dezert.

Zapečené těstoviny s tvarohem a meruňkami

0,5 kg těstovin (celozrnných), 0,5 kg meruněk čerstvých nebo mražených, 250 g nízkotučného tvarohu, 2 vejce, 1 vanilínový cukr, máslo

Nejprve dejte vařit těstoviny. Vodu nezapomeňte osolit. Než se dovaří, rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a žloutky. Z obou bílků vyšlehejte sníh. Uvařené těstoviny smíchejte  s připravenou tvarohovou směsí a velmi opatrně vmíchejte sníh. Pak všechno nasypte do máslem vymazané zapékací misky, zhusta ozdobte půlkami rozmražených nebo čerstvých meruněk a nechte zapéct. Zapečené těstoviny s tvarohem a meruňkami jsou dobré teplé i za studena.

 

Křehký jablkový koláč

těsto:
340 g hladké mouky, 80 g cukru, 280 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce mléka,
tuk a mouka na vysypání formy
nádivka:
350g jablek, skořicový cukr, 250 g tvarohu, vanilkový cukr, ořechy, rozinky

Z proseté mouky, cukru, másla, žloutku a mléka vypracujte hladké těsto. Po jeho odležení je rozdělte na dvě kola. Formu na koláč vymažte a vysypejte, vložte první těstové kolo a poklaďte na ně krouhaná jablka se skořicovým cukrem, podle chuti i s ořechy a rozinkami. Pokračujte tvarohovou vrstvou ochucenou vanilkovým cukrem. Vše zakryjte druhým kolem těsta. Z kousků těsta můžete na koláči vytvořit dekoraci – například stromeček. Povrch potřete vejcem a pečte 30 – 35 minut.

Jablkový koláč

na těsto:
28 dkg hladké mouky,8 dkg moučkového cukru, kypřící prášek ,citrónovou kůru, 20 dkg másla, 2 žloutky

na náplň:
½ kg jablek, 4 dkg hrozinek, 2dkg cukru, 3 dkg mandlí, 1 vejce na potření

Do proseté mouky přidejte cukr, citronovou kůru, na špičku nože amonium nebo kypřící prášek. Do všeho rozkrájejte máslo, přidejte žloutky a lehce vypracujte těsto. To pak dejte do chladničky ztuhnout. Z těsta poté vyválejte dvě placky a vykrojte z nich kruhy. První dejte na pečící papír na plech a potřete vejcem. Z odkrojeného těsta udělejte váleček, který dáte kolem placky. Pak prostředek naplňte podušenými a nakrájenými jablky, které posypte hrozinkami a posekanými mandlemi. Vše překryjte druhou plackou (kruhem) a potřete zbylým vejcem. Koláč pečte v mírně rozehřáté troubě do růžova.

Makovec

1 hrnek mléka, 1-2 vejce, ¾ hrnku cukru, 1 hrnek máku, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 3 lžíce oleje, citrónová šťáva, prášek do pečiva, tuk na vymazání,
strouhaný kokos na vysypání plechu

V mléce rozšlehejte vejce a přidejte cukr, mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a citrónovou šťávu. Pokud bude těsto příliš husté, můžete přidat ještě trochu mléka. Pak těsto rozetřete na tukem vymazaný a kokosem vysypaný plech, a zvolna pečte.

Pivní štrúdl

125 ml piva, 1 kg jablek, 400 g hladké mouky, 150 g cukru, 3 lžíce másla, 50 g rozinek, 150 g strouhanky, 2 žloutky, skořice

Z mouky, másla, žloutků, piva vypracujte těsto. Rozdělte ho na tři díly a ty rozválejte na placky. Pak si pokrájejte na plátky jablíčka. Placky posypte strouhankou, poklaďte na ně jablíčka a posypte je cukrem, skořicí a rozinkami. Vše ještě můžete zakápnout trochou rozpuštěného másla, těsto zaviňte do štrůdlu a pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud štrúdl nezezlátne.

Hanácké vdolky

500 g hladké mouky, 100 g cukru, 40 g droždí, 3 žloutky, 100 ml oleje, 250 ml mléka, citrónová kůra, špetka soli, 1 lžíce rumu, švestková povidla
Tvarohová náplň: 300 g tvarohu, 80 g cukru, 3 žloutky, rozinky, citrónová kůra.
Drobenka: 100 g másla, 100 g cukru, vanilkový cukr, 100 g polohrubé mouky

Z mouky, mléka, droždí, cukru, žloutků, oleje, citrónové kůry a špetky soli připravte polotuhé těsto, které nechte vykynout. Vykynuté těsto pak rozdělte n
a 4 díly, ty rozválejte na menší placky. Do každé zabalte čtvrtinu náplně a vyválejte z těsta kulatý koláč asi 25 cm v průměru. Potřet jej povidly (nebo i jinou náplní)a posypte drobenkou. Pečte při střední teplotě, aby se koláče nespálily a dobře propekly. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem nebo máslem. Nádivku můžete potřít také rozšlehaným máslem a rumem.

 

Tvarožník


½ kg tvarohu, 70g tuku, 150g cukru, 4 lžíce krupice, 6 vajec, ½ prášku do pečiva, vanilkový cukr
meruňkový kompot
hrst mletých ořechů

Z tvarohu, tuku, cukru, krupice, prášku do pečiva, vanilkového cukru a tří žloutků zamíchejte těsto, do kterého přidejte třetinu sněhu ze šesti bílků. Zbytek použijete na oblohu. Hotové těsto rozprostřete na plech či pekáč vyložený pečícím papírem a pečte dozlatova. Hotový tvarožník jde bez problému sníst bez oblohy, ale s ní, to je hotová báseň. Stačí, když okapané meruňky pokladete na tvarožník, překryjete sněhem a posypete ořechy a na pár minut vložíte do trouby zapéct.

 

Obrácený jablečný koláč


jablka, skořice, ořechy, rozinky,

6 vajec, 260g cukru, 180g výběrové mouky,

2 tvarohy, cukr, zakysaná smetana, čokoláda

 

Na plech dáme pečící papír a poklademe nastrouhanými jablky ve vrstvě 2 cm. Posypeme ořechy, rozinkami a skořicí. Z vajec cukru a mouky ušleháme piškotové těsto a zalijeme jablka. Pečeme při 180 stupních. Vychladlé otočíme, sundáme papír a potřeme krémem, který uděláme z 2 tvarohů, cukru a zakysané smetany. Navrch postrouháme čokoládu.