Polévka s krupičkou
2 lžíce másla, 3 lžíce krupičky, kořenová zelenina, pórek, zeleninový vývar (nebo bujón), petrželka, sůl, pepř
Mrkvový krém
2 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 6 mrkví, 2 malé brambory, zeleninový vývar (nebo bujón), 250 ml smetany, sůl, pepř
Drožďové knedlíčky
4 kostky droždí, 1 lžička másla, střední cibule, 1 vejce, stroužek česneku, strouhanka na zahuštění, sůl, pepř
Na lžičce másla zpěníme středně velkou nadrobno nakrájenou cibuli, na ní rozpustíme 4 kostky droždí a sejmeme z plotýnky. Osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce, utřený česnek a zahustíme strouhankou. Vytvoříme knedlíčky, vložíme do polévky a krátce povaříme.
Špenátový krém
2 lžíce másla, menší cibule, 1-2 stroužky česneku, čerstvý špenát listy (1 balení), zeleninový vývar, 250 ml smetany na vaření 30%, pepř, sůl
Čerstvý špenát umyjeme, dáme do sítka a spaříme horkou vodou. Na másle orestujeme cibulku, trochu česneku a přidáme špenát. Zalijeme zeleninovým vývarem (bujónem), osolíme, opepříme, přidáme smetanu a necháme povařit. Poté ponorným mixérem rozmixujeme, můžeme zahustit jíškou, necháme provařit.
Kulajda
2 hrsti sušených hub, 3-4 brambory, mletý kmín, sůl, pepř, 250 ml smetany, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, vývar, kopr, ocet, vejce
Sušené houby si namočíme den dopředu. Poté je vlijeme do hrnce, osolíme, zalijeme vývarem, přidáme mletý kmín, sůl, pepř a brambory nakrájené na kostky. Vaříme asi 15 minut. Ve smetaně si rozkvedláme mouku a zahustíme polévku. Provaříme a přidáme zakysanou smetanu, kopr a ochutíme octem. Na konec přidáme do polévky vejce /rozkvedlané, zastřené nebo na tvrdo/.
Gulášová polévka
2 lžíce hl. mouky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 brambory, ml. paprika, ml. kmín, majoránka, sůl, pepř, vývar
Na sádle si orestujeme cibuli a přidáme pokrájené maso (osolené a opepřené). Když se maso „zatáhne“, tak přidáme sladkou papriku, kmín, česnek, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a vaříme do změknutí masa. Poté přidáme pokrájené brambory, majoránku, sůl, pepř.
------------------------------------------------------------
Pečený bůčkový cop s kedlubnovým zelím a bramb.knedlíky
600 g vepřového bůčku, 4 stroužky česneku, 2 cibule, kmín, sůl, pepř
Bramborové knedlíky: 750 g vař.brambor, 200-250 hr.mouky, 3 lžíce krupičky, 1
vejce, sůl
kedlub.zelí: 4 velké kedlubny, 1 malá cibule, sádlo/nebo máslo/, ocet, kmín, sůl, cukr
Kotletky na houbách
2 vepřové kotlety, 2 cibule, 3-4 hrsti hub, worcestr, sojová omáčka, mletý kmín, sůl, pepř, olej
Kuře na paprice
4 stehna, 2 lžíce tuku, 2 cibule, 2 lžičky papriky, 250 ml smetany, 1 lžíce hl.mouky, 1 plátek másla, drůbeží nebo zeleninový vývar, nové koření, pepř, bobkový list, citron, sůl, 150 g slaniny nebo špeku
Houbová omáčka
Houby, 200 ml vody, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 4 bobkové listy, 500 ml mléka, 2-3 lžíce hladké mouky, Smetana, Cukr, Ocet, Sůl, Pepř
Houby nakrájíme na větší kousky, dáme do osolené vody a necháme asi 25 minut vařit. Mezitím si v menším hrnci svaříme vývar z vody a koření. Voda musí přejít varem, aby vůně koření byla intenzivnější.
Uvařené houby přecedíme, zalijeme kořením a povaříme. Houby budou krásně vonět.
V mléce rozmícháme hladkou mouku a vylijeme ji za stálého míchání do houbové směsi. Omáčku dobře provaříme a dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Pro zjemnění na závěr vmícháme smetanu.
Rozlítaní ptáčci
600 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec, hovězí zadní, jako na ptáčky), 1 – 2 lžíce hladké mouky, 5 velkých cibulí, plnotučná hořčice, salám nebo párek, vejce natvrdo, okurky v láku, vývar, olej, sůl, pepř
Stejně jako u roštěné, můžeme tady zvolit úspornější variantu a použít hovězí plec kulatou, neboli falešnou svíčkovou. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji. Hovězí maso naklepeme, osolíme a opepříme. Plátky masa vložíme na cibuli, která musí být orestovaná na oleji do hněda.
Domácí sýrové krekry
200 g másla, 200 g hl. mouky, 200 g tvr.sýra, 2 žloutky, 1 lžička soli, šp. Kari koření
Nastrouháme sýr najemno. Do misky si odvážíme hladkou mouku, přidáme sýr, sůl, koření, změklé máslo a žloutky. Vše zpracujeme v těsto. Vál si pomoučníme a pomocí válečku vyválíme plát cca 3 mm. Vykrajujeme libovolné tvary a ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180C cca 10 minut do růžova. Z této dávky jsou 3 plechy malých krekrů.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jahodový koláč /dortová forma/
80 g tuku, 80 g cukru, 80 g polohr.mouky, 50 ml mléka, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, špetka prášku do peč.
Krém: 600 ml mléka, 1 jahodový a 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 lžíce změklého másla, 2 lžíce krup.cukru, jahody
Želatina: 1 dortové želé, 200 ml vody, 3 lžíce cukru
180 st., 10-15 min.
Koláč s tvarohem a meruňkami /paní Mikulkové/
4 žloutky, 200 g cukru, 8 lžic vody, 10 lžic oleje, 300 g polohr.mouky, 1 vanil.cukr, 1 kypřící prášek, sníh ze 4 bílků, strouhanka, 2 tvarohy utřené s cukrem a žloutkem, 1 sklenice meruněk
Tvarohový štrúdl s jablky
560 g hl. mouky, 4 lžičky hr. mouky, 1 prášek do peč., 250 g tvarohu ve vaničce, 250 g tuku, 2 vejce, špetka soli
Rychlé lívance
2 hrnky polohr. nebo hl.mouky, 2 vejce, 1,5 hrnku mléka, 1 prášek do peč.,1 vanilínový cukr, cukr krupice
Rychlé minidezerty se šlehačkou
4 velká jablka, ½ hrnku mléka, 1 hrnek polohr.mouky, ¾ hrnku cukru krupice, 1 prášek do peč., 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 5 lžic rumu, 5 lžic oleje, čokoláda a šlehačka na ozdobu
Všechny ingredience smícháme a vylijeme do vymazané a vysypané formy na „srnčí hřbet“. Pečeme při 180°C asi 25 minut
Po vychladnutí nakrájíme plátky, potřeme marmeládou, nastříkáme šlehačkou, ozdobíme dle fantazie.
Dort harlekýn
6 žloutků, 200 g cukru, 60 g kakaa, 8 lžic vody, 140 g polohr. mouky, 2 prášky do pečiva, 6 bílků (sníh)
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).
Krém: 60 g másla, 60 g hladké mouky 2 hrnky mléka,
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout.
250 g másla, 200 g cukru, 80 g kakaa 1-2 vejce
Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém.
Zdobíme ušlehanou smetanou a čokoládou.
Na ozdobu:
3 smetany ke šlehání, 3 ztužovače šlehačky, Čokoláda na postrouhání, Čokoládové Neapolitánky CARLA
Tříbarevný koláč
Tmavé těsto:
300 g polohr. mouky, 100 g cukru, 100 g másla, 2 lžíce kakaa,1 vejce,1 prášek do peč., 4 lžíce vlažné vody
Tvarohová náplň:
750g tvarohu - 3 kostky, 100 g mouč. cukru, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, 3 lžíce mléka
Světlé těsto:
200 ml oleje, 200 g cukru, 6 lžic teplé vody, 250 g polohr. mouky, ½ prášku do pečiva, 3 žloutky, ze 7 bílků sníh
Všechny přísady na tmavé těsto dáme do mísy a smícháme, těsto namačkáme do tukem vymazaného plechu s vyšším okrajem.
Tvarohy vyšleháme s cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem a trochou mléka. Hotovou náplní potřeme tmavé těsto.
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, po troškách přidáváme olej a vodu, vmícháme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh. Těsto nalijeme na tvarohovou náplň.
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 170°-180°C asi 45 minut.
Šufánky
125 ml mléka, 1/2 lžičky cukru, 3/4 kostičky droždí, 500 g polohrubé mouky, 250 g másla nebo Hery
Náplň: 1,5 kostky tvarohu, Cukr, Citr. Kůra, 1 vejce, Rozinky
Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a připravíme tvarohovou náplň.
Do mouky vmícháme tuk a kvásek, vypracujeme tužší těsto a rozdělíme ho na 7 dílů. Z každého dílu vyválíme kolečko o průměru 27–30 cm a rádlem ho rozdělíme na 8 dílů. Na kraj trojúhelníku dáme trochu tvarohové náplně, okraje zahrneme a stočíme směrem ke špičce. Na plech s pečicím papírem vyskládáme šufánky špičkou nahoru a pečeme při 180°C dorůžova. Hotové je posypeme moučkovým cukrem.
Čerstvé Šufánky jsou krásně křehké, později od tvarohu navlhlou a jsou krásně vláčné. Náplně můžeme obměňovat, například s kakao-oříškovou náplní jsou výtečné.
Domácí sušenky
200 g rostl.tuku, 100 g mouč.cukru, 240 g hl.mouky, 100 g kokosu, 2 žloutky, 2 lžíce kakaa, 1 vanil.cukr
Vypracujeme těsto, uděláme kuličky na plech a vidličkou rozmáčkneme kuličku do tvaru sušenky. Pečeme při 180°C.
Pudingová roláda
4 žloutky, 4 lžíce cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 bílky
Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku a ručně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečící papír potřený olejem a pečeme na 180°C do růžova. Počkáme pár minut, aby z rolády odešla vařící pára a ještě teplou roládu stočíme i s papírem a necháme vychladnout.
Náplň: 500 ml mléka, 6 lžic cukru krupice, 2 čokoládové pudingové prášky, 2 lžíce kakaa, 250 g másla
Na ozdobu Cukrářská poleva mléčka CARLA Chocolate
Do mléka dáme 2 lžíce cukru, pudingy a uvaříme hustý puding. Máslo vyšleháme se 4 lžícemi cukru a 2 lžícemi kakaa. Pak postupně přidáváme vychladlý puding. Vychladlou roládu potřeme náplní, zatočíme (postupně při stáčení sundáváme pečící papír) a náplní potřeme celou roládu.
Převrácená jablečná omeleta
Náplň 50 g másla, 2 lžíce cukru, 1 lžíce skořice, Jablka
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, skořici a necháme zkaramelizovat. Jablka nakrájíme na plátky nebo kousky, vložíme na pánev s karamelem a necháme rozpéct.
Těsto 4 žloutky, 5 lžic mléka, 50 g hl. mouky, 40 g cukru, 4 bílky - sníh
Všechny ingredience smícháme a směsí polijeme horká rozvařená jablka na pánvi. Celou pánev dáme do trouby, kde jí necháme asi 30 minut na 170°C. Do růžova upečené těsto nejdříve opatrně odřízneme od okrajů a překlopíme na talíř.
Tvarohový šrúdl s jablky.
560 g hl. mouky, 4 lžičky hr. mouky, 1 prášek do peč., 250 g tvarohu ve vaničce, 250 g rostlinného tuku, šp. soli, 2 vejce
náplň: jablka, 1 lžičku skořice, hrst rozinek, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek,
hrst mandlové moučky
Vanilkové rohlíčky
240 g hladké mouky, 60 g cukru moučky, 120 g mletých mandlí (ořechů), 180 g másla, 2 žloutky, trochu vanilkového cukru
Pečeme při 180°C do růžova, vlažné obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.