3 a 1/2 hrnku hl.mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 1 žloutek, 3 lžíce cukru, 1/5 másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí, lžička rumu
Z uvedených surovin (lžičku másla a rum si nechte na závěr) vypracujte hladké těsto a nechte jej půl hodiny kynout. Těsto rozválejte na válu a pomocí sklenice nebo formičky vykrajujte kolečka. Na polovinu z nich dejte marmeládu nebo povidla a druhým kolečkem je přikryjte. Kraje pořádně stlačte, aby zavařenina nevytekla.
Neupečené koblížky naskládejte na vymazaný plech, použít můžete také pečící papír a nechte odpočinout a kynout dalších dvacet minut. Plech s koblížky vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte cca 15 minut. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujte.
Listové těsto, nugátová pochoutka, vejce na potření
Těsto vyválíme, položíme na něj talíř a vykrojíme podle něj kolo, to rozdělíme na osminy,
do spodní části dáme čokoládu a zavineme.
Pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do trouby na 180 stupňů do zlatova.
Těsto:
3 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 2 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru,
špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí, 1/4 másla
Náplň:
1 vanilkový puding, 1 balení hrozinek, 450 ml mléka, 3 lžíce cukru
Mouku vysypeme do misky, uděláme do ní důlek a do něj vylijeme vlažné mléko.
Okolo důlku vysypeme žloutky a cukr, rozpuštěné mléko a droždí se špetkou soli dáme do důlku a necháme 5 minut odpočinout.
Směs vyhněteme a necháme ho na hodinu odpočinout.
Mezitím, kdy těsto kyne, tak si připravíme náplň. V hrnci zahřejeme mléko a uvaříme s pudinkem, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a hrozinkami.
Vykynuté těsto rozválíme na centimetrový plát a potřeme náplní. Těsto srolujeme do rolády a nakrájíme na dvoucentimetrové špalíčky a potřeme mlékem.
Šneky pečeme při teplotě 170 stupňů, dokud nejsou křupavé.
1 kelímek pomazánkového másla, 1 kelímek polohr.mouky, špetka soli,
jablka, skoř.cukr, rozinky, vejce na potření
Těsto rozválíme asi na 3 mm, posypeme jablky…, zavineme, potřeme vejcem a pečeme na 180 st. asi 40 min.
Velikonoční beránek s pudinkem
3 žloutky, 1 hrnek mouč.cukru, 1 vanil.cukr, 5 lžic oleje, 5 lžic horké vody, ¾ hrnku pol.mouky, 1 sáček vanil.pudinku, 1 lžička prášku do peč., šp.soli, sníh ze 3 bílků
1 kelímek jogurtu, 2 hrnky pol.mouky, 2 vejce, ¾ hrnku kr.cukru, ¾ hrnku oleje, ¾ hrnku mléka, 1 prášek do peč, 1 vanil.cukr
drobenka: 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 3 lžíce pol.mouky, skoř.cukr
1 van.tvarohu, 1 smetana na šlehání 31%, 2 vanil.cukry
Smetanu vyšleháme a přidáme cukr a tvaroh.
1 pudink, ½ l mléka, 1 van.tvarohu
1 van. tvarohu, 1 zakys.smetana, 3 lžíce cukru, vanil.cukr
plátýnko nebo bílý kapesník, hrnec, cedník, dva velké bílé jogurty (nejméně s 10% tuku), jednu smetanu ke šlehání a sůl.
Oba jogurty smíchejte se šlehačkou v nádobě, osolte a promíchejte. Na cedník, umístěný na hrnci, pak dejte plátýnko a na něj vylijte připravenou hmotu. To celé dejte do lednice a nechejte odkapávat syrovátku celých 24 hodin.
jedlikovo-vareni.blogspot.cz - Lučina
2 a ¼ hrnku hladké mouky, balíček suš.droždí, 250 ml vody, lžička cukru, lžička soli, plátkový sýr Gouda /nebo jiný/
Smícháme mouku, droždí, cukr, sůl, přidáme vodu a vypracujeme těsto. Necháme hodinu kynout. Vytvarujeme bochánky, dáme na plech s peč.papírem a necháme ještě 20 min. kynout. Navrch každé bulky položíme plátek sýru a pečeme 20 min. na 200 st.
Domácí chleba – chléb z pekáčku Domácí chléb
3 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku vody, 0,5 lžičky sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, drcený kmín
Smícháme sůl, mouku a droždí, přidáme vodu a vypracujeme těsto. Přikryjeme fólií a necháme 12-18 hodin kynout. Těsto dáme na pomoučenou desku, přeložíme několikrát strany přes sebe posypeme moukou a necháme chvíli odpočívat. Pak vytvarujeme bochník a necháme ještě hodinu kynout. Troubu rozehřejeme na 200 st. a dáme do ní rozpálit litinový hrnec. Bochník dáme do rozpáleného hrnce a přikryjeme poklicí. Pečeme 30 min., pak poklici sundáme a pečeme dalších 20 min.
3 hrnky žitné celozrnné mouky, 3 hrnky hl.mouky, 4 lžičky soli, 4 lžičky chleb.koření /nebo drcený kmín/, 1 kostka droždí, l lžička cukru, ½ l vlažné vody, 2 hrsti vlaš.ořechů
3 a půl hrnku polohr.mouky, 1 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžička soli, hrubá sůl na posypání, kmín,
hrnek světlého piva, 3/4 kostky droždí, velký panák oleje
Z trošky ohřátého piva a droždí připravíme kvásek, vlijeme do důlku v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou dělat bublinky, přilijeme zbytek piva, olej, žloutek a začneme zpracovávat těsto, necháme asi 40 minut kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a rozválíme na placky. Ty pak srolujeme na rohlíky. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Na závěr posypeme hrubou solí a kmínem. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a po 5-7 minutách přepneme na "horkovzduch" a upečeme dozlatova.
2 žloutky (1 do těsta, 1 na pomašlování), citr.kůra, 1 vanil.cukr, 1/3 kostky másla, 1 hrnek vlažného mléka, půl kostky droždí, 1 vrch.lžíce cukru krupice, špetka soli, 3 hrnky hl.mouky
Těsto vyrobíme smícháním uvedených ingrediencí, ručně nebo v domácí pekárně, necháme vykynout. Pak na pomoučeném válu vyválíme rohlíky a opět necháme kynout.
Potřeme rozšlehaným žloutkem a podle chuti posypeme mákem. Pečeme do růžova.
1 hrnek hr.mouky. lžička soli, 1 hrnek mléka, 2 rohlíky, 2 vejce, bylinky /pažitka, petržel../
Smícháme žloutky, mléko, mouku, sůl, přidáme rohlíky na kostičky, sníh, bylinky.
Hrnky vymažeme sádlem a naplníme do 3/4. Vaříme v hrnci s vodou asi 33 min.
8 stonků chřestu, lžíce hl.mouky, lžíce másla,
Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté stonky, oloupeme a nařežeme na 2cm kousky.
V hrnci rozpustíme kousek másla, přidáme lžíci hladké mouky, přidáme chřest, smícháme, osolíme a opepříme, přidáme litr vody a zeleninový bujón.Vaříme asi 15 až 20 minut
Z polévky vybereme nejlepší hlavičky, zbytek rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přidáme mléko a špetku muškátového květu.
Servírujeme se ztraceným vejcem a osmahnutou slaninou.
Bramborová pomazánka na chlebíčky
Malinovo-tvarohový dort - cheesecake
Štrúdl z listového těsta /domácí/
Ovocná buchta s kefírem a cuketou
Nepečený dort a la tiramisu /ze salka/
Citronové hvězdičky (vánoční cukroví)
100 g máslo, 60 g cukr, 200 g hl.mouka, 1 vejce, citr.kůra, sůl, vanil.cukr, šp.kypř.prášku
poleva:
250 g cukr, 5 lžic pomeranč.šťáva, 2 lžíce horké vody
160 st. 10 min.
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY Z KRUPIČKY /fa/
· 1 vanička tvarohu
· ½ hrnku dětské krupičky
· 1 špetka soli
· Jahody
1. Do mísy hoď vaničku tvarohu
2. Přidej krupičku a špetku soli
3. Vypracuje nelepivé těsto
4. Z těsta vyválej kuličky a do nich zabal jahodu
5. Dej vařit do vroucí vody
6. Až knedlíky vyplavou, nech vařit 3 minuty a vyndej
7. Servíruj jak je libo, s mákem polité máslem nebo zdravější varianta – zakysaná smetana, kakao.
---------------------------------------------------------------