Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hruškovy recepty

 

Koblihy

3 a 1/2 hrnku hl.mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 1 žloutek, 3 lžíce cukru, 1/5 másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí, lžička rumu

Z uvedených surovin (lžičku másla a rum si nechte na závěr) vypracujte hladké těsto a nechte jej půl hodiny kynout. Těsto rozválejte na válu a pomocí sklenice nebo formičky vykrajujte kolečka. Na polovinu z nich dejte marmeládu nebo povidla a druhým kolečkem je přikryjte. Kraje pořádně stlačte, aby zavařenina nevytekla.

Neupečené koblížky naskládejte na vymazaný plech, použít můžete také pečící papír a nechte odpočinout a kynout dalších dvacet minut. Plech s koblížky vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte cca 15 minut. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujte.

 

Nugátové croissanty

Listové těsto, nugátová pochoutka, vejce na potření

Těsto vyválíme, položíme na něj talíř a vykrojíme podle něj kolo, to rozdělíme na osminy, 
do spodní části dáme čokoládu a zavineme. 
Pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do trouby na 180 stupňů do zlatova.

 

Jablkové růžičky

listové těsto, jablka, marmeláda

 

Pudinkové šneky

Těsto:
3 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 2 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru,
špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí, 1/4 másla 
Náplň:
1 vanilkový puding, 1 balení hrozinek, 450 ml mléka, 3 lžíce cukru 

Mouku vysypeme do misky, uděláme do ní důlek a do něj vylijeme vlažné mléko.
Okolo důlku vysypeme žloutky a cukr, rozpuštěné mléko a droždí se špetkou soli dáme do důlku a necháme 5 minut odpočinout.
Směs vyhněteme a necháme ho na hodinu odpočinout.
Mezitím, kdy těsto kyne, tak si připravíme náplň. V hrnci zahřejeme mléko a uvaříme s pudinkem, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a hrozinkami.

Vykynuté těsto rozválíme na centimetrový plát a potřeme náplní. Těsto srolujeme do rolády a nakrájíme na dvoucentimetrové špalíčky a potřeme mlékem.
Šneky pečeme při teplotě  170 stupňů, dokud nejsou křupavé.

 

Štrúdl z pomazánkového másla

1 kelímek pomazánkového másla, 1 kelímek polohr.mouky, špetka soli,

jablka, skoř.cukr, rozinky, vejce na potření

Těsto rozválíme asi na 3 mm, posypeme jablky…, zavineme, potřeme vejcem a pečeme na 180 st. asi 40 min.

 

Velikonoční beránek s pudinkem

3 žloutky, 1 hrnek mouč.cukru, 1 vanil.cukr, 5 lžic oleje, 5 lžic horké vody, ¾ hrnku pol.mouky, 1 sáček vanil.pudinku, 1 lžička prášku do peč., šp.soli, sníh ze 3 bílků

 

Jogurtový koláč s jahodami

1 kelímek jogurtu, 2 hrnky pol.mouky, 2 vejce, ¾ hrnku kr.cukru, ¾ hrnku oleje, ¾ hrnku mléka, 1 prášek do peč, 1 vanil.cukr

drobenka: 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 3 lžíce pol.mouky, skoř.cukr

 

Třepací dort

 

Kakaové sušenky

 

Skořicový pletenec 

 

Pletený čoko-koláč

Karamelový větrník na plechu 

Cheesecake 

Jablečné velehory 

Jablkový dort

Švestkové knedlíky  

Buchtičky se šodó    

Jablečné lívanečky

Irský likér 

 

Domácí pribiňák

1 van.tvarohu, 1 smetana na šlehání 31%, 2 vanil.cukry

Smetanu vyšleháme a přidáme cukr a tvaroh.

 

 

Tvarohový dezert jako termix

1 pudink, ½ l mléka, 1 van.tvarohu

 

Domácí jogurt

1 l mléka, 2 lžíce jogurtu

 

Tvarohový nanuk

1 van. tvarohu, 1 zakys.smetana, 3 lžíce cukru, vanil.cukr

 

Lučina

plátýnko nebo bílý kapesník, hrnec, cedník, dva velké bílé jogurty (nejméně s 10% tuku), jednu smetanu ke šlehání a sůl.

Oba jogurty smíchejte se šlehačkou v nádobě, osolte a promíchejte. Na cedník, umístěný na hrnci, pak dejte plátýnko a na něj vylijte připravenou hmotu. To celé dejte do lednice a nechejte odkapávat syrovátku celých 24 hodin.

madlinakuchyne.blog.cz – Lučina

jedlikovo-vareni.blogspot.cz - Lučina

 

 

Jahodová marmeláda s vínem

½ kg jahod, 2 hrnky kr.cukru, 1 vanil.cukr, 1 citron, 1 panák č.vína

Do hrnce dáme rozpůlené jahody, cukr, promícháme a necháme 3 hod. v lednici.

Dáme vařit a když se rozpustí cukr, přidáme víno.
Po 15 minutách vaření, do směsi vymačkáme celý citrón, dalších 15 minut vaříme, necháme 10 minut vychladnout. Můžeme ještě rozmixovat.

Naplníme do sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 

Okurková limonáda

1,5 l vody, 1 salátová okurka, 2 lžíce medu nebo třtin.cukru, 2 limetky

 

 

Sýrové bulky

2 a ¼ hrnku hladké mouky, balíček suš.droždí, 250 ml vody, lžička cukru, lžička soli, plátkový sýr Gouda /nebo jiný/

Smícháme mouku, droždí, cukr, sůl, přidáme vodu a vypracujeme těsto. Necháme hodinu kynout. Vytvarujeme bochánky, dáme na plech s peč.papírem a necháme ještě 20 min. kynout. Navrch každé bulky položíme plátek sýru a pečeme 20 min. na 200 st.

 

Domácí chleba – chléb z pekáčku

3 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku vody, 0,5 lžičky sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, drcený kmín

Smícháme sůl, mouku a droždí, přidáme vodu a vypracujeme těsto. Přikryjeme fólií a necháme 12-18 hodin kynout. Těsto dáme na pomoučenou desku, přeložíme několikrát strany přes sebe posypeme moukou a necháme chvíli odpočívat. Pak vytvarujeme bochník a necháme ještě hodinu kynout. Troubu rozehřejeme na 200 st. a dáme do ní rozpálit litinový hrnec. Bochník dáme do rozpáleného hrnce a přikryjeme poklicí. Pečeme 30 min., pak poklici sundáme a pečeme dalších 20 min.

beaute.blog.cz  - chleba bez hnětení 

zena-in – chleba bez hnětení

 

Celozrnný chléb

3 hrnky žitné celozrnné mouky, 3 hrnky hl.mouky, 4 lžičky soli, 4 lžičky chleb.koření /nebo drcený kmín/, 1 kostka droždí, l lžička cukru, ½ l vlažné vody, 2 hrsti vlaš.ořechů

 

Domácí veka

1 kg hl.mouky, ½ kostky doiždí, lžička soli, lžička cukru, 500 ml vody

 

 

Francouzské bagety

 

Pivní rohlíky

3 a půl hrnku polohr.mouky, 1 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžička soli, hrubá sůl na posypání, kmín, 
hrnek světlého piva, 3/4 kostky droždí, velký panák oleje

Z trošky ohřátého piva a droždí připravíme kvásek, vlijeme do důlku v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou dělat bublinky, přilijeme zbytek piva, olej, žloutek a začneme zpracovávat těsto, necháme asi 40 minut kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a rozválíme na placky. Ty pak srolujeme na rohlíky. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Na závěr posypeme hrubou solí a kmínem. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a po 5-7 minutách přepneme na "horkovzduch" a upečeme dozlatova.

 

Loupáky

2 žloutky  (1 do těsta, 1 na pomašlování), citr.kůra, 1 vanil.cukr,  1/3 kostky másla,  1 hrnek vlažného mléka, půl kostky droždí, 1 vrch.lžíce cukru krupice, špetka soli, 3 hrnky hl.mouky

Těsto vyrobíme smícháním uvedených ingrediencí, ručně nebo v domácí pekárně, necháme vykynout. Pak na pomoučeném válu vyválíme rohlíky a opět necháme kynout.

Potřeme rozšlehaným žloutkem a podle chuti posypeme mákem. Pečeme do růžova.
Hruškovy loupáky jsou výborné, říká odbornice na výživu, málo tuku, hodně bílkovin

 

 

Šunkové vrtule

Slaninovo-sýrový koláč

 

Hrníčkové knedlíky

1 hrnek hr.mouky. lžička soli, 1 hrnek mléka, 2 rohlíky, 2 vejce, bylinky /pažitka, petržel../

Smícháme žloutky, mléko, mouku, sůl, přidáme rohlíky na kostičky, sníh, bylinky.

Hrnky vymažeme sádlem a naplníme do 3/4. Vaříme v hrnci s vodou asi 33 min.

 

 

Rajská omáčka

1 l rajč.džusu, 1 cibule, kousek másla, 6 lžiček cukru, 5 kul.nov.koření, 4 bobkové listy, šp.skořice, 2 zel.bujóny, 1 lžíce mouky na zahuštění, těstoviny

 

Svíčková 

 

Fitness guláš pro lenochy

 

Kuřecí bábovka

 

Kuřecí medailonky v tatarce  

 

Domácí paštika  

 

 

Chřestová polévka

8 stonků chřestu, lžíce hl.mouky, lžíce másla, 1 l vody, ½ l mléka, 1 zelenin.bujón, mušk.květ, sůl, pepř, /1 vejce, plátek slaniny/

Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté stonky, oloupeme a nařežeme na 2cm kousky.
V hrnci rozpustíme kousek másla, přidáme lžíci hladké mouky, přidáme chřest, smícháme, osolíme a opepříme, přidáme litr vody a zeleninový bujón.Vaříme asi 15 až 20 minut
Z polévky vybereme nejlepší hlavičky, zbytek rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přidáme mléko a špetku muškátového květu.
Servírujeme se ztraceným vejcem a osmahnutou slaninou.

 


 

všechny recepty

 

 

hruškovy vychytávky

Jogurtové řízečky z trouby 

Kuřecí řízečky z trouby

Husokuř 

Bůčková roláda

Mandlová paštika s č.vínem

Bramborové knedlíky

Studentská sláma

Pizza housky

Rychlá pizza bez kynutí 

 Italské jednohubky /listové/

Hawajský toustíček

Rohlíčky z list.těsta

Toastové lasagne

Langoše

Bramborová pomazánka na chlebíčky

Domácí chléb

Vinná klobása

Houskové knedlíky bez kynutí

Vajíčková pomazánka

Česneková pomazánka

Škvarková pomazánka

Krušnohorské kuře

Karlovarské knedlíky /pečené v troubě/

Cuketové kuličky

Pizza z pánvičky

Cuketová pomazánka

Balkánské vrtule z list.těsta

Pikant.pomazánka Sloní mls

Pštrosí vejce

Kuřecí salát s červenou řepou

Jemné domácí houstičky

 

Palačinky s banánem /z PETky/

Ořechoví šneci

Čokokoko závin 

Rychlé vánoční cukroví

Velikonoční beránek

Pudinkoví chia šneci

Míša řezy 

Nepečený jahodový dort 

Malinové větrníčky /listové/

Nepečený jahodový dort 

Švesťáky

Čekankové lívance

Listové řezy s meruňkami a pudinkem

Perníčkový štrůdl

Šlehačkový strůdl 

Šlehačkové rohlíčky

Kokosové mámení

Mroží řezy

Malinovo-tvarohový dort - cheesecake 

Vídeňská jablková bábovka

Domácí minivětrníčky

Řecký dezert kalamaki

Krtek z plechu 

Štrúdl z listového těsta /domácí/

Vánoční štola 

Staročeské kynuté koláče

Kokosový suk

Pivní štrúdl

Kakaovo-tvarohové panda řezy

Fofr medovník /nebe v hubě/

Jablečný perník

Papoušci na plech

Bramborové placky s povidly a mákem

Letní bublanina 

Tvarohové nebíčko

Bublinkové palačinky 

Řepné muffiny

Skořicová srdíčka /list.těsto/

Ořechová bábovka 

Míša dort

Pudinkové rohlíčky

Máslová vánočka

Masarykova kolečka

Masarykova bábovka

Ovocná buchta s kefírem a cuketou

Nepečený dort a la tiramisu /ze salka/

Pudinkáče

Retro jablkový perník

Jablíčkové lívance

Vánoční sušenky

 

 

Americká zmrzlina

Rýmovníkový sirup

 

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY Z KRUPIČKY  /fa/

· 1 vanička tvarohu
· ½ hrnku dětské krupičky
· 1 špetka soli
· Jahody

1. Do mísy hoď vaničku tvarohu
2. Přidej krupičku a špetku soli
3. Vypracuje nelepivé těsto
4. Z těsta vyválej kuličky a do nich zabal jahodu
5. Dej vařit do vroucí vody
6. Až knedlíky vyplavou, nech vařit 3 minuty a vyndej
7. Servíruj jak je libo, s mákem polité máslem nebo zdravější varianta – zakysaná smetana, kakao.

 --------------------------------------------------------------- 

 

facebook