Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Koblihy

3 a 1/2 hrnku hl.mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 1 žloutek, 3 lžíce cukru, 1/5 másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí, lžička rumu

Z uvedených surovin (lžičku másla a rum si nechte na závěr) vypracujte hladké těsto a nechte jej půl hodiny kynout. Těsto rozválejte na válu a pomocí sklenice nebo formičky vykrajujte kolečka. Na polovinu z nich dejte marmeládu nebo povidla a druhým kolečkem je přikryjte. Kraje pořádně stlačte, aby zavařenina nevytekla.

Neupečené koblížky naskládejte na vymazaný plech, použít můžete také pečící papír a nechte odpočinout a kynout dalších dvacet minut. Plech s koblížky vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte cca 15 minut. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujte.

 

Nugátové croissanty

Listové těsto, nugátová pochoutka, vejce na potření

Těsto vyválíme, položíme na něj talíř a vykrojíme podle něj kolo, to rozdělíme na osminy, 
do spodní části dáme čokoládu a zavineme. 
Pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do trouby na 180 stupňů do zlatova.

 

Pudinkové šneky

Těsto:
3 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 2 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru,
špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí, 1/4 másla 
Náplň:
1 vanilkový puding, 1 balení hrozinek, 450 ml mléka, 3 lžíce cukru 

Mouku vysypeme do misky, uděláme do ní důlek a do něj vylijeme vlažné mléko.
Okolo důlku vysypeme žloutky a cukr, rozpuštěné mléko a droždí se špetkou soli dáme do důlku a necháme 5 minut odpočinout.
Směs vyhněteme a necháme ho na hodinu odpočinout.
Mezitím, kdy těsto kyne, tak si připravíme náplň. V hrnci zahřejeme mléko a uvaříme s pudinkem, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a hrozinkami.

Vykynuté těsto rozválíme na centimetrový plát a potřeme náplní. Těsto srolujeme do rolády a nakrájíme na dvoucentimetrové špalíčky a potřeme mlékem.
Šneky pečeme při teplotě  170 stupňů, dokud nejsou křupavé.

 

Štrúdl z pomazánkového másla

1 kelímek pomazánkového másla, 1 kelímek polohr.mouky, špetka soli,

jablka, skoř.cukr, rozinky, vejce na potření

Těsto rozválíme asi na 3 mm, posypeme jablky…, zavineme, potřeme vejcem a pečeme na 180 st. asi 40 min.

 

Velikonoční beránek s pudinkem

3 žloutky, 1 hrnek mouč.cukru, 1 vanil.cukr, 5 lžic oleje, 5 lžic horké vody, ¾ hrnku pol.mouky, 1 sáček vanil.pudinku, 1 lžička prášku do peč., šp.soli, sníh ze 3 bílků

 

Jogurtový koláč s jahodami

1 kelímek jogurtu, 2 hrnky pol.mouky, 2 vejce, ¾ hrnku kr.cukru, ¾ hrnku oleje, ¾ hrnku mléka, 1 prášek do peč, 1 vanil.cukr

drobenka: 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 3 lžíce pol.mouky, skoř.cukr

 

Karamelový větrník na plechu 

Jablečné velehory 

Švestkové knedlíky  

Buchtičky se šodó    

Jablečné lívanečky


Domácí pribiňák

1 van.tvarohu, 1 smetana na šlehání 31%, 2 vanil.cukry

Smetanu vyšleháme a přidáme cukr a tvaroh.

 

 

Tvarohový dezert jako termix

1 pudink, ½ l mléka, 1 van.tvarohu

 

Domácí jogurt

1 l mléka, 2 lžíce jogurtu

 

Tvarohový nanuk

1 van. tvarohu, 1 zakys.smetana, 3 lžíce cukru, vanil.cukr

 

Lučina

plátýnko nebo bílý kapesník, hrnec, cedník, dva velké bílé jogurty (nejméně s 10% tuku), jednu smetanu ke šlehání a sůl.

Oba jogurty smíchejte se šlehačkou v nádobě, osolte a promíchejte. Na cedník, umístěný na hrnci, pak dejte plátýnko a na něj vylijte připravenou hmotu. To celé dejte do lednice a nechejte odkapávat syrovátku celých 24 hodin.

jedlikovo-vareni.blogspot.cz - Lučina

 

 

Sýrové bulky

2 a ¼ hrnku hladké mouky, balíček suš.droždí, 250 ml vody, lžička cukru, lžička soli, plátkový sýr Gouda /nebo jiný/

Smícháme mouku, droždí, cukr, sůl, přidáme vodu a vypracujeme těsto. Necháme hodinu kynout. Vytvarujeme bochánky, dáme na plech s peč.papírem a necháme ještě 20 min. kynout. Navrch každé bulky položíme plátek sýru a pečeme 20 min. na 200 st.

 

Domácí chleba – chléb z pekáčku      Domácí chléb

3 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku vody, 0,5 lžičky sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, drcený kmín

Smícháme sůl, mouku a droždí, přidáme vodu a vypracujeme těsto. Přikryjeme fólií a necháme 12-18 hodin kynout. Těsto dáme na pomoučenou desku, přeložíme několikrát strany přes sebe posypeme moukou a necháme chvíli odpočívat. Pak vytvarujeme bochník a necháme ještě hodinu kynout. Troubu rozehřejeme na 200 st. a dáme do ní rozpálit litinový hrnec. Bochník dáme do rozpáleného hrnce a přikryjeme poklicí. Pečeme 30 min., pak poklici sundáme a pečeme dalších 20 min.

zena-in – chleba bez hnětení

 

Celozrnný chléb

3 hrnky žitné celozrnné mouky, 3 hrnky hl.mouky, 4 lžičky soli, 4 lžičky chleb.koření /nebo drcený kmín/, 1 kostka droždí, l lžička cukru, ½ l vlažné vody, 2 hrsti vlaš.ořechů

 

Domácí veka

1 kg hl.mouky, ½ kostky doiždí, lžička soli, lžička cukru, 500 ml vody

 

 

Francouzské bagety

 

Pivní rohlíky

3 a půl hrnku polohr.mouky, 1 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžička soli, hrubá sůl na posypání, kmín, 
hrnek světlého piva, 3/4 kostky droždí, velký panák oleje

Z trošky ohřátého piva a droždí připravíme kvásek, vlijeme do důlku v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou dělat bublinky, přilijeme zbytek piva, olej, žloutek a začneme zpracovávat těsto, necháme asi 40 minut kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a rozválíme na placky. Ty pak srolujeme na rohlíky. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Na závěr posypeme hrubou solí a kmínem. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a po 5-7 minutách přepneme na "horkovzduch" a upečeme dozlatova.

 

Loupáky

2 žloutky  (1 do těsta, 1 na pomašlování), citr.kůra, 1 vanil.cukr,  1/3 kostky másla,  1 hrnek vlažného mléka, půl kostky droždí, 1 vrch.lžíce cukru krupice, špetka soli, 3 hrnky hl.mouky

Těsto vyrobíme smícháním uvedených ingrediencí, ručně nebo v domácí pekárně, necháme vykynout. Pak na pomoučeném válu vyválíme rohlíky a opět necháme kynout.

Potřeme rozšlehaným žloutkem a podle chuti posypeme mákem. Pečeme do růžova.

 

 

Šunkové vrtule

Slaninovo-sýrový koláč

 

Hrníčkové knedlíky

1 hrnek hr.mouky. lžička soli, 1 hrnek mléka, 2 rohlíky, 2 vejce, bylinky /pažitka, petržel../

Smícháme žloutky, mléko, mouku, sůl, přidáme rohlíky na kostičky, sníh, bylinky.

Hrnky vymažeme sádlem a naplníme do 3/4. Vaříme v hrnci s vodou asi 33 min.

 

 

Rajská omáčka

1 l rajč.džusu, 1 cibule, kousek másla, 6 lžiček cukru, 5 kul.nov.koření, 4 bobkové listy, šp.skořice, 2 zel.bujóny, 1 lžíce mouky na zahuštění, těstoviny

 

Svíčková 

 

Fitness guláš pro lenochy

 

Kuřecí bábovka

 

Kuřecí medailonky v tatarce  

 

Domácí paštika  

 

 

Chřestová polévka

8 stonků chřestu, lžíce hl.mouky, lžíce másla, 1 l vody, ½ l mléka, 1 zelenin.bujón, mušk.květ, sůl, pepř, /1 vejce, plátek slaniny/

Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté stonky, oloupeme a nařežeme na 2cm kousky.
V hrnci rozpustíme kousek másla, přidáme lžíci hladké mouky, přidáme chřest, smícháme, osolíme a opepříme, přidáme litr vody a zeleninový bujón.Vaříme asi 15 až 20 minut
Z polévky vybereme nejlepší hlavičky, zbytek rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přidáme mléko a špetku muškátového květu.
Servírujeme se ztraceným vejcem a osmahnutou slaninou.

 

 

Bramborová pomazánka na chlebíčky

Vajíčková pomazánka

Škvarková pomazánka

Krušnohorské kuře

Balkánské vrtule z list.těsta

Pikant.pomazánka Sloní mls

Pštrosí vejce

Jemné domácí houstičky

 

Čokokoko závin

Šlehačkový strůdl 

Šlehačkové rohlíčky

Mroží řezy

Malinovo-tvarohový dort - cheesecake 

Vídeňská jablková bábovka

Domácí minivětrníčky

Řecký dezert kalamaki

Krtek z plechu 

Štrúdl z listového těsta /domácí/

Kakaovo-tvarohové panda řezy

Papoušci na plech

Letní bublanina 

Tvarohové nebíčko

Míša dort

Ovocná buchta s kefírem a cuketou

Nepečený dort a la tiramisu /ze salka/

Retro jablkový perník

Jablíčkové lívance

Vánoční sušenky

Citronové hvězdičky (vánoční cukroví)

100 g máslo, 60 g cukr, 200 g hl.mouka, 1 vejce, citr.kůra, sůl, vanil.cukr, šp.kypř.prášku

poleva:

250 g cukr, 5 lžic pomeranč.šťáva, 2 lžíce horké vody

160 st. 10 min.

 

 

Americká zmrzlina

Rýmovníkový sirup

 

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY Z KRUPIČKY  /fa/

· 1 vanička tvarohu
· ½ hrnku dětské krupičky
· 1 špetka soli
· Jahody

1. Do mísy hoď vaničku tvarohu
2. Přidej krupičku a špetku soli
3. Vypracuje nelepivé těsto
4. Z těsta vyválej kuličky a do nich zabal jahodu
5. Dej vařit do vroucí vody
6. Až knedlíky vyplavou, nech vařit 3 minuty a vyndej
7. Servíruj jak je libo, s mákem polité máslem nebo zdravější varianta – zakysaná smetana, kakao.

 --------------------------------------------------------------- 

 

facebook