VEPŘOVÉ MASO
Tatranské kotlety /toprecepty.cz/
Obrácené řízky z trouby /fresh.iprima
Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí /inkitchenopen
Vepřová plec na smetaně
Maso osolíme a opepříme. Na tuku v pekáčku osmahneme na kostičky nakrájenou zeleninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a maso na ní zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme nové koření a bobkový list, podlijeme horkou vodou a pečeme v horké troubě doměkka.
Hotové maso vyjmeme, do vypečené šťávy zamícháme mouku rozkvedlanou ve smetaně, povaříme do zhoustnutí a potom rozmixujeme na hladkou omáčku. Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Vepřové na paprice /prozeny.cz
Vepřové pečené na kys.zelí /prozeny.cz
Segedínský guláš /I.Vodochodský - ireceptar
Vepřová plec na paprice /makova-panenka.cz/
Pečená krkovice ... /makova-panenka.cz
Živáňská vepřová pečeně v troubě /fresh.iprima
Masové roládky /zena-in.cz/
Naklepeme plátky masa, osolíme, opepříme, poklademe anglickou slaninou, sýrem a položíme mladou cibulku nebo pórek, zavineme, nakrájíme na kolečka a napíchneme na špejli. Orestujeme zprudka na pánvi, přendáme do pekáčku, zasypeme cibulí nakrájenou na kolečka a dáme péct.
Královské řízky /Hruška/
500g vepřové kotlety, 500g brambor, cibule, tvrdý sýr, sádlo/máslo/ - na vymazání,
2 díly majonézy, 1 díl zakys.smetany, česnek – smíchat
do vymazaného pekáče - brambory na kolečka, cibuli, naklepané kotlety-osolit, opepřit, pomazat, posypat sýrem, péct asi 40 min. /odkryté/
Pošírovaná vepřová panenka /sous-vide/ - Pohlreich
HOVĚZÍ MASO
Roztocká bašta /TV- Prostřeno/
4 cibule
sklenka nakládaných žampionů neb jiných hub ve sladkokyselém nálevu
červený a zelený paprikový lusk
3 lžíce worcesterské máčky
3 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce solamylu
sůl, čerstvě mletý pepř
petrželka na ozdobu
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na kousky velké asi jako na guláš.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Papriky očistíme a nakrájíme asi na centimetrové proužky.
Maso a cibuli nasypeme nasucho do tlakového hrnce a lehce osmahneme, až pustí šťávu. Pak přidáme papriku a směs osolíme, okořeníme a přidáme všechny zbývající ingredience. Směs dobře promícháme, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka (cca 30 až 45 min. podle kvality masa). Hotové maso odklopíme, solamyl smícháme s cca 100 ml vody, směs zalijeme a krátce provaříme. Podáváme s bavorskými knedlíčky.
Bavorské knedlíčky
8 polotvrdých rohlíků, 1 větší cibule,
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vložíme do misky, cibulku nasekáme najemno a osmahneme na másle. Žloutky rozkvedláme v mléce a zalijeme jimi pečivo, ke kterému jsme přidali opraženou cibulku. Přidáme hrubou mouku, strouhanku a najemno nasekanou petrželku bez natí. Směs pečlivě promícháme, je-li příliš řídká, dodáme strouhanku, v opačném případě můžeme přidat trochu mléka. Vlhkými dlaněmi pak tvoříme knedlíčky veliké asi jako pingpongový míček, které vaříme cca 4 až 5 minut ve vroucí vodě.
Roztocká bašta /toprecepty.cz/
Větrovsovy roštěnky /J.Obermaierová/ blesk
MLETÉ MASO
Plněné šunkové rolky / recepty.cz/
Mleté maso smícháme s nasekanou cibulí, opepříme, osolíme, přidáme vajíčko a vegetu. Z této směsi vytvarujeme válečky, které zabalíme do šunky. Pokud už nemáme plátky šunky, uděláme z masa kuličky. Rolky a kuličky vyložíme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou, kterou jsme zamíchali s kečupem. Mísu dáme do trouby cca na
Zapečené šunkové rolky /mamincinyrecepty.cz/
Šunkové rolky zapečené /mimibazar.cz/
Masové kuličky pečené v kys.zelí - toprecepty.cz
Masové kuličky - výběr receptů - fresh.iprima
Švédské masové koule - fresh.iprima
Rajská s masovými kuličkami a máslovými noky /Kašpárku vař
Švédské masové kuličky /mimibazar.cz/
na omáčku:
1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml hovězího vývaru (z masoxu), 250 ml mléka, muškátový oříšek, 2 lžičky sojové omáčky. pepř, sůl
Z osoleného a opepřeného mletého masa a prolisovaného česneku vytvoříme kuličky o průměru cca
V kastrolku rozehřejeme lžíci másla s jednou lžící oleje ze smažení, zasypeme hladkou moukou, prosmahneme a zalijeme mlékem a vývarem. Uvedeme k varu a dochutíme sojovou omáčkou, muškátovým oříškem, pepřem a případně solí. Do omáčky vložíme masové kuličky a ještě asi 10 minut provaříme. Pokud by omáčka byla příliš řídká, můžeme ji zahustit granulovanou jíškou.
Doporučená příloha: vařené nové brambory a brusinkový kompot
Masové kuličky IKEA /diskuse ŠŽ/
Na omáčku: 250 ml smetany, 2 lžičky solamylu, 1 lžíce hořčice, 150 ml vývaru (nebo vývaru z buj. kostky),
V robotu najemno rozsekáme mleté maso, cibuli, koření, žloutky a solamyl. V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou. Vytvarujeme menší masové kuličky a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček, nebo opečeme na pánvičce.
V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou hnědou barvu.
Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, solamyl, vývar a hořčici, vše smícháme metlou do hladka a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat.
Jako příloha brambory, opečené brambory, hranolky...a brusinky.
Švédské masové kuličky /toprecepty
Švédské masové kuličky /apetitonline.cz
Sekaná trochu jinak
Mleté maso okořeníme a přidáme obvyklé přísady do sekané. Z masa uděláme kuličky, poklademe na plech a pečeme. Při pečení podléváme vodou, aby se vytvořil základ na dobrou omáčku.
Když jsou kuličky upečené, zalijeme vše šlehačkou /můžeme ji rozmíchat s trochou plnotučné hořčice/ a dáme ještě chvilku zapéct.
Kološvárské zelí /maďarská specialita podle Sisy Sklovske/
kysané zelí, předvařená rýže, domácí klobása, mleté vepřové maso/plec/, cibule, sůl, mletý pepř, vegeta, zakysaná smetana
Mleté maso smícháme s dozlatova osmahnutou cibulí, předvařenou rýží, solí, pepřem a vegetou. Do zapékací mísy vrstvíme: 1.kysané zelí 2. masová směs 3. nakrájená klobása 4. zakysaná smetana, vše opakujeme, dokud není mísa plná. Zakryjeme a zapékáme 30-40 min.
Dalmatské čufty /Anife/
500 g mleté telecí/hovězí maso, 1 cibule, 1 vejce, řím.kmín, sůl, pepř, ml.skořice, hrst petrželové natě, 1 lžička strouhanky
na omáčku:
1 cibule, 1 velká mrkev, oloupaná rajčata, lžíce protlaku, 1 stroužek česneku, bob.list, cukr
1. Všechny vyjmenované suroviny na čufty smícháme v misce a necháme v lednici odležet.
2. Zeleninu na omáčku rozmixujeme. Do kastrolu dáme olej a směs osmahneme a dusíme do měkka. Do směsi přidáme sůl, pepř, polévkovou lžíci rajského protlaku, stroužek česneku neoloupaného, bobkový list, kávovou lžičku cukru a dusíme.
3. Z mletého masa tvoříme kuličky, které vyválíme v mouce a osmahneme je na rozpáleném oleji na pánvi dozlatova. Hotové kuličky přidáme do kastrolu s omáčkou. Vše dusíme, dokud omáčka nezhoustne.
Máslové řízky /babciny-recepty
Skotské vejce v bylinkové strouhance /fresh.iprima
Skotská vejce z mletého masa pečená v troubě /fresh.iprima
Plněné papriky ve šlehačkové omáčce /toprecepty.cz
Plněné papriky /gurmanka.cz
Plněné papriky J.Obermaierové /aha/ nebo blesk, Vlasta
Rajská omáčka s masovými kuličkami /pradobroty
Golubce: plněné zelné listy /fresh.iprima
Holandský řízek /deník
DRŮBEŽÍ MASO
Kuřecí souvlaki /koreni.cz/
Kuře Tandoori /zena-in.cz/
Koření smícháme s jogurtem, maso pokapeme šťávou z limetky, osolíme a opepříme a pečlivě pomažeme jogurtovou směsí. Pomalu pečeme v troubě pod pokličkou při teplotě
Kuřecí rolky /fiftyfity.cz/
4 kuřecí řízky, 4 plátky anglické slaniny, 4 proužky sýra (hermelín, niva, ementál dle chuti), 1 šlehačka, sůl, pepř, máslo,
na obalení: vejce, hladká mouka, strouhanka
Kuřecí plátky naklepeme, na každý položíme plátek slaniny a proužek sýra. Stočíme do rolky a zpevníme párátkem. Obalíme v mouce, vejci a strouhance stejně jako řízek, ale nesmažíme! Naskládáme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme šlehačkou, přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě 15 min na 220*C. Pak dopékáme bez poklice do zlatova.
Kuřecí roládky /mamincinyrecepty.cz/
Špalíčky v kabátku /mamincinyrecepty.cz - podle P.Soukupa-Prostřeno/
Kuřecí závitky s nivou /recepty.cz/
Šťavnaté kuřecí řízky /dolcevita.blog
Kuřecí řízky na 2 způsoby /kucharkaprodceru
Skvělé kuřecí kousky se šlehačkou /recepty.cz/
Kuřecí roláda bez rolování /mamincinyrecepty.cz/
Kuřecí bábovka /idnes.cz/
Babiččino kuře /mamincinyrecepty.cz/
Kuřecí karbanátky v troubě /prozeny.cz/
Kuřecí prsíčka na bazalce /toprecepty.cz
Kuře na paprice /fresh.iprima.cz
Kuře na (čerstvé) paprice /menu domů
Kuře na paprice podle Z.Pohlreicha /blesk
Kuře na paprice od Pohlreicha /makova-panenka.cz
Šťavnatý kuřecí řízek-plněný máslem /toprecepty
Kuře Francese /kublanka.cz
Kuřecí prsa pečaná v rajčatové omáčce s mozzarellou /fresh.iprima
Kuřecí stehna pečená s rýží - toprecepty.cz
Kuře pečené na zelí /makova-panenka.cz
Kuře na šlehačce v pomalém hrnci /toprecepty
Králík
Králík Braillon /apetitonline.cz
RYBY
Kapří filety s bylinkovou krustou /idnes.cz - Pohlreich/
Budete potřebovat toustový chléb, máslo, sladkou smetanu, sůl, petržel, pepř a seříznuté kapří filety. Připravené kapří filety opepřete, osolte, pokapejte citronem a nechte marinovat.
Toustový chléb pokrájejte na kostičky, v zadělávací míse maličko osolte, opepřete, přidejte rozpuštěné máslo a přilijte trochu smetany. Přidejte ještě posekanou petržel, příp. dobromysl, bazalku nebo jiné sezonní bylinky. Všechno promíchejte a promačkejte, až vám vznikne jakási pasta.
Dno pečicí nádoby (klidně použijte i remosku) pokryjte pečicím papírem, který pokapejte zbytkem rozpuštěného másla. Obě půlky kapra tam položte kůží navrch, hmotu na krustu rozdělte na polovinu a rovnoměrně rozetřete na kapří maso. Na čtvrt hodinky vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů.
Díky krustě z toustového chleba přitom klidně zapomeňte na přílohu.
Pražma s bylin.krustou /P.Posíšil - taj.m.kuch./
pražma, 2 toust.chleby, bylinky /petržel, tymián, bazalka, rozmarýn, pažitka,.../, 1-2 PL rozp.másla, 1-2 PL oleje, sůl
Toust.chléb rozmixujeme s bylinkami, přidáme rozp.máslo a olej v poměru 1:1 na požadovanou hustotu. Filety obalíme z jedné strany v bylin.krustě a na straně s kůží krátce opečeme na oleji. Dáme krátce zapéct do trouby.
(krustu lze dát do mražáku pro další použití - dát mezi 2 folie, rozválet, plát zmrazit)
Losos se smetanovou omáčkou /Gondíci/
osmažit cibuli, přidat vývar, /víno/, bylinky a šlehačku, omáčku dát na lososa, péct 20 min.
Zapečený losos se smetanou, rajčata a špenátem /kuchynelidlu
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Řízky dopékám v troubě ... - Jan Punčochář /idnes.cz
K VYZKOUŠENÍ :
Kuřecí steak se sýrem a broskví /fresh.iprima
Supreme kuřecí steak se suš.rajč., omáčka z peč.paprik /fresh.iprima
Španělský ptáček podle R.Vaňka /fresh.iprima
Kuřecí řízky v hořčici bez smažení /nejrecept
Kuřecí smetanový pekáček /toprecepty
Vepřový závitek na smetaně /maková panenka
Kapustové závitky s kuřecím masem a tarhoňou /makova-panenka.cz
Smažený květák /makova-panenka.cz
Masové kuličky ... /makova-panenka.cz
Masové koule s rajskou /makova-panenka.cz
Švédské masové kuličky /toprecepty
Lasagne /bez bešamelu/ - prostřeno
Kuřecí tarhoňa z jedné pánve /toprecepty
Kuřecí stehna pečená na tarhoni /toprecepty
Vepřový perkelt a tarhoňa /prozeny.cz
Krůtí kostky na ajvaru s těstovinami /recepty.cz
Klasické rizoto /Martin Škoda-instagram/