Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maso

 

VEPŘOVÉ MASO

 

 

Tatranské kotlety  /toprecepty.cz/ 

 

 

Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí /inkitchenopen

 

Vepřová plec na smetaně

600 g vepřové plece, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 1 lžíce másla, 2 lžíce oleje, sůl, pepř černý mletý, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml zakysané smetany

 

Maso osolíme a opepříme. Na tuku v pekáčku osmahneme na kostičky nakrájenou zeleninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a maso na ní zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme nové koření a bobkový list, podlijeme horkou vodou a pečeme v horké troubě doměkka.

Hotové maso vyjmeme, do vypečené šťávy zamícháme mouku rozkvedlanou ve smetaně, povaříme do zhoustnutí a potom rozmixujeme na hladkou omáčku. Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

 

Vepřové na paprice /prozeny.cz

Vepřové pečené na kys.zelí /prozeny.cz

 

Vepřová plec na paprice /makova-panenka.cz/

 

Pečená krkovice ... /makova-panenka.cz

 

Živáňská vepřová pečeně v troubě /fresh.iprima

 

Masové roládky    /zena-in.cz/
Naklepeme plátky masa, osolíme, opepříme, poklademe anglickou slaninou, sýrem a položíme mladou cibulku nebo pórek, zavineme, nakrájíme na kolečka a napíchneme na špejli. Orestujeme zprudka na pánvi, přendáme do pekáčku, zasypeme cibulí nakrájenou na kolečka a dáme péct.

 

 

 

HOVĚZÍ MASO

 

Roztocká bašta   /TV- Prostřeno/

1200 g hovězí kližky

4 cibule

sklenka nakládaných žampionů neb jiných hub ve sladkokyselém nálevu

červený a zelený paprikový lusk

3 lžíce worcesterské máčky

3 lžíce tmavé sójové omáčky

2 lžíce ústřicové omáčky

2 lžíce solamylu

sůl, čerstvě mletý pepř

petrželka na ozdobu

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na kousky velké asi jako na guláš.

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Papriky očistíme a nakrájíme asi na centimetrové proužky.

Maso a cibuli nasypeme nasucho do tlakového hrnce a lehce osmahneme, až pustí šťávu. Pak přidáme papriku a směs osolíme, okořeníme a přidáme všechny zbývající ingredience. Směs dobře promícháme, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka (cca 30 až 45 min. podle kvality masa). Hotové maso odklopíme, solamyl smícháme s cca 100 ml vody, směs zalijeme a krátce provaříme. Podáváme s bavorskými knedlíčky.

 

Bavorské knedlíčky

8 polotvrdých rohlíků, 1 větší cibule, 100 g másla, 20 lžic mléka, 4 žloutky, 4 hrsti hrubé mouky, 4 hrsti strouhanky, hrst petrželky

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vložíme do misky, cibulku nasekáme najemno a osmahneme na másle. Žloutky rozkvedláme v mléce a zalijeme jimi pečivo, ke kterému jsme přidali opraženou cibulku. Přidáme hrubou mouku, strouhanku a najemno nasekanou petrželku bez natí. Směs pečlivě promícháme, je-li příliš řídká, dodáme strouhanku, v opačném případě můžeme přidat trochu mléka. Vlhkými dlaněmi pak tvoříme knedlíčky veliké asi jako pingpongový míček, které vaříme cca 4 až 5 minut ve vroucí vodě.

 

Roztocká bašta  /toprecepty.cz/

 

 

Větrovsovy roštěnky /J.Obermaierová/  blesk

 

MLETÉ MASO

 

Plněné šunkové rolky   / recepty.cz/

500 g mletého masa, 10 plátků šunky, 200 g tvrdého sýra, l smetana, vejce, cibule, sůl, pepř, vegeta, 3 lžíce kečupu

Mleté maso smícháme s nasekanou cibulí, opepříme, osolíme, přidáme vajíčko a vegetu. Z této směsi vytvarujeme válečky, které zabalíme do šunky. Pokud už nemáme plátky šunky, uděláme z masa kuličky. Rolky a kuličky vyložíme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou, kterou jsme zamíchali s kečupem. Mísu dáme do trouby cca na 200 °C a pečeme 30-40 minut.

 

Zapečené šunkové rolky  /mamincinyrecepty.cz/

Šunkové rolky zapečené   /mimibazar.cz/

 

Masové kuličky pečené v kys.zelí  - toprecepty.cz 

 

Masové kuličky - výběr receptů - fresh.iprima

 

Švédské masové kuličky  /mimibazar.cz/

500 g mletého hovězího masa, 1 palička česneku, sůl, pepř, hladká mouka na obalení,  olej na smažení
na omáčku:
1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml hovězího vývaru (z masoxu), 250 ml mléka, muškátový oříšek, 2 lžičky sojové omáčky. pepř, sůl
Z osoleného a opepřeného mletého masa a prolisovaného česneku vytvoříme kuličky o průměru cca 2 cm a lehce je obalíme v hladké mouce. Smažíme na střední teplotě ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje asi 10 minut. Osmažené kuličky vyjmeme z oleje na papírovou utěrku.
V kastrolku rozehřejeme lžíci másla s jednou lžící oleje ze smažení, zasypeme hladkou moukou, prosmahneme a zalijeme mlékem a vývarem. Uvedeme k varu a dochutíme sojovou omáčkou, muškátovým oříškem, pepřem a případně solí. Do omáčky vložíme masové kuličky a ještě asi 10 minut provaříme. Pokud by omáčka byla příliš řídká, můžeme ji zahustit granulovanou jíškou.
Doporučená příloha: vařené nové brambory a brusinkový kompot

 

 

Masové kuličky IKEA   /diskuse ŠŽ/

500 gramů mletého masa, sůl, jemný pepř, cibule, 2 lžičky solamylu, hrst strouhanky , 2 žloutky, 150 ml šlehačky, trošku oleje na pečení ,

Na omáčku: 250 ml smetany, 2 lžičky solamylu, 1 lžíce hořčice, 150 ml vývaru (nebo vývaru z buj. kostky),
V robotu najemno rozsekáme mleté maso, cibuli, koření, žloutky a solamyl. V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou. Vytvarujeme menší masové kuličky a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček, nebo opečeme na pánvičce.
V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou hnědou barvu.
Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, solamyl, vývar a hořčici, vše smícháme metlou do hladka a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat.
Jako příloha brambory, opečené brambory, hranolky...a brusinky.

 

 

Švédské masové kuličky  /apetitonline.cz

 

Sekaná trochu jinak 

Mleté maso okořeníme a přidáme obvyklé přísady do sekané. Z masa uděláme kuličky, poklademe na plech a pečeme. Při pečení podléváme vodou, aby se vytvořil základ na dobrou omáčku.

Když jsou kuličky upečené, zalijeme vše šlehačkou /můžeme ji rozmíchat s trochou plnotučné hořčice/ a dáme ještě chvilku zapéct.

 

 

Kološvárské zelí  /maďarská specialita podle Sisy Sklovske/

kysané zelí, předvařená rýže, domácí klobása, mleté vepřové maso/plec/, cibule, sůl, mletý pepř, vegeta, zakysaná smetana

Mleté maso smícháme s dozlatova osmahnutou cibulí, předvařenou rýží, solí, pepřem a vegetou. Do zapékací mísy vrstvíme: 1.kysané zelí 2. masová směs 3. nakrájená klobása 4. zakysaná smetana, vše opakujeme, dokud není mísa plná. Zakryjeme a zapékáme 30-40 min.



Dalmatské čufty /Anife/

500 g mleté telecí/hovězí maso, 1 cibule, 1 vejce, řím.kmín, sůl, pepř, ml.skořice, hrst petrželové natě, 1 lžička strouhanky

na omáčku:

1 cibule, 1 velká mrkev, oloupaná rajčata, lžíce protlaku, 1 stroužek česneku, bob.list, cukr

 

1. Všechny vyjmenované suroviny na čufty smícháme v misce a necháme v lednici odležet.
2. Zeleninu na omáčku rozmixujeme. Do kastrolu dáme olej a směs osmahneme a dusíme do měkka. Do směsi přidáme sůl, pepř, polévkovou lžíci rajského protlaku, stroužek česneku neoloupaného, bobkový list, kávovou lžičku cukru a dusíme.
3. Z mletého masa tvoříme kuličky, které vyválíme v mouce a osmahneme je na rozpáleném oleji na pánvi dozlatova. Hotové kuličky přidáme do kastrolu s omáčkou. Vše dusíme, dokud omáčka nezhoustne.

Máslové řízky /babciny-recepty

Skotské vejce v bylinkové strouhance /fresh.iprima


Plněné papriky ve šlehačkové omáčce /toprecepty.cz

Plněné papriky /gurmanka.cz

Plněné papriky J.Obermaierové /aha/ nebo blesk


Rajská omáčka s masovými kuličkami /pradobroty


 

DRŮBEŽÍ MASO

 

Kuřecí souvlaki  /koreni.cz/

 

Kuře Tandoori   /zena-in.cz/

800 g stehenních řízků, koření tandoori, 200 ml plnotučného bílého jogurtu, šťáva z jedné limetky

Koření smícháme s jogurtem, maso pokapeme šťávou z limetky, osolíme a opepříme a pečlivě pomažeme jogurtovou směsí. Pomalu pečeme v troubě pod pokličkou při teplotě 180°C anebo na grilu v alobalu cca 30 - 45 minut.

 

Kuřecí rolky    /fiftyfity.cz/

4 kuřecí řízky, 4 plátky anglické slaniny, 4 proužky sýra (hermelín, niva, ementál dle chuti), 1 šlehačka, sůl, pepř, máslo,
na obalení: vejce, hladká mouka, strouhanka
Kuřecí plátky naklepeme, na každý položíme plátek slaniny a proužek sýra. Stočíme do rolky a zpevníme párátkem. Obalíme v mouce, vejci a strouhance stejně jako řízek, ale nesmažíme! Naskládáme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme šlehačkou, přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě 15 min na 220*C. Pak dopékáme bez poklice do zlatova.

 

Kuřecí roládky  /mamincinyrecepty.cz/

Špalíčky v kabátku  /mamincinyrecepty.cz - podle P.Soukupa-Prostřeno/

Kuřecí závitky s nivou   /recepty.cz/

Šťavnaté kuřecí řízky  /dolcevita.blog

Kuřecí řízky na 2 způsoby /kucharkaprodceru

Skvělé kuřecí kousky se šlehačkou   /recepty.cz/

Kuřecí roláda bez rolování   /mamincinyrecepty.cz/

 

Kuřecí bábovka   /idnes.cz/

 

Babiččino kuře    /mamincinyrecepty.cz/

 

Kuřecí karbanátky v troubě /prozeny.cz/

 


Kuřecí prsíčka na bazalce /toprecepty.cz

Kuře na paprice /fresh.iprima.cz

Kuře na (čerstvé) paprice /menu domů

Kuře na paprice podle Z.Pohlreicha /blesk

Kuře na paprice od Pohlreicha /makova-panenka.cz

 

Kuře Francese /kublanka.cz

Kuřecí prsa pečaná v rajčatové omáčce s mozzarellou /fresh.iprima

Kuřecí stehna pečená s rýží - toprecepty.cz

Kuře pečené na zelí /makova-panenka.cz

 

Králík

Králík Braillon  /apetitonline.cz


 

RYBY

 

Kapří filety s bylinkovou krustou   /idnes.cz -  Pohlreich/

Budete potřebovat toustový chléb, máslo, sladkou smetanu, sůl, petržel, pepř a seříznuté kapří filety. Připravené kapří filety opepřete, osolte, pokapejte citronem a nechte marinovat.

Toustový chléb pokrájejte na kostičky, v zadělávací míse maličko osolte, opepřete, přidejte rozpuštěné máslo a přilijte trochu smetany. Přidejte ještě posekanou petržel, příp. dobromysl, bazalku nebo jiné sezonní bylinky. Všechno promíchejte a promačkejte, až vám vznikne jakási pasta.

Dno pečicí nádoby (klidně použijte i remosku) pokryjte pečicím papírem, který pokapejte zbytkem rozpuštěného másla. Obě půlky kapra tam položte kůží navrch, hmotu na krustu rozdělte na polovinu a rovnoměrně rozetřete na kapří maso. Na čtvrt hodinky vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů.

Díky krustě z toustového chleba přitom klidně zapomeňte na přílohu.

 

Pražma s bylin.krustou /P.Posíšil - taj.m.kuch./

pražma, 2 toust.chleby, bylinky /petržel, tymián, bazalka, rozmarýn, pažitka,.../, 1-2 PL rozp.másla, 1-2 PL oleje, sůl

Toust.chléb rozmixujeme s bylinkami, přidáme rozp.máslo a olej v poměru 1:1 na požadovanou hustotu. Filety obalíme z jedné strany v bylin.krustě a na straně s kůží krátce opečeme na oleji. Dáme krátce zapéct do trouby.

(krustu lze dát do mražáku pro další použití - dát mezi 2 folie, rozválet, plát zmrazit)

 

 

Losos se smetanovou omáčkou /Gondíci/

osmažit cibuli, přidat vývar, /víno/, bylinky a šlehačku, omáčku dát na lososa, péct 20 min.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Řízky dopékám v troubě  ...  - Jan Punčochář /idnes.cz