Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moučníky a dezerty v remosce

18. 5. 2010
Moučníky a dezerty
Moučníky pečené v remosce zůstávají křehké, vláčné, křupavé, ne­vysoušejí se dlouhodobým pečením jako v klasické troubě a nehro­zí nebezpečí, že na jedné straně zůstanou syrové a na druhé budou spálené na uhel. V remosce můžeme připravovat různé druhy moučníků.
V některých návodech či vyšlých brožurách se uvádí, že například pro nákypy, bábovky a záviny víko nepředehříváme. Já jsem však zahřívala víko vždycky, při každém vaření, ať jsem pekla maso nebo moučník, a nikdy se nepřihodilo žádné "neštěstí". Můžete se tedy řídit mým doporučením, že předehřejete-li víko, nic se nedě­je, ale záleží na vás, jak se rozhodnete, a pokud používáte remos­ku již několik let, budete se řídit jistě svými vlastními zkušenost­mi, popřípadě přiloženým návodem.
Pro pečení bábovky nebo závinu (zde není podmínkou) používáme kuželovou vložku, abychom upekli bábovku s otvorem. Závin můžeme buď obtočit kolem kuželové vložky, anebo rozdělit těsto na dva záviny a upéct je jeden po druhém.
Dno a stěny remosky vymažeme máslem a vysypeme moukou; totéž provedeme i s kuželovou vložkou, aby se nám na ni nenale­pilo těsto.
Při pečení moučníků doporučuji místo vymazávání dna a stěn máslem a vysypávání moukou využít pečicí papír, který není nutné takto připravit, takže těsto naléváme přímo na suchý papír. Mouč­ník se z remosky i lépe vyjme, nehrozí, že bychom jej rozdrobili. Po vychladnutí jej ozdobíme podle uvedených receptů.
K pečení můžeme použít i alobal, který je však nutno vymazat máslem a vysypat moukou, a v neposlední řadě i dortovou a bábov­kovou formu. Je však třeba si je dokoupit.
Teplé moučníky a dezerty
Moučníky a dezerty s čerstvým ovocem je nejlépe péct v teflonové remosce. Nemáme-li teflonovou remosku, použijeme jinou teflo­novou misku, kterou vložíme do remosky. Ještě lepší způsob, jak připravit ovocné moučníky, je použití pečicího papíru, který není třeba vymazávat tukem a i mytí a čištění remosky je pak mnohem jednodušší, protože se na její povrch nic nenachytá a moučník také i lépe z remosky vyjmeme, aniž bychom jej porušili.
ZAPEČENÉ NUDLE S TVAROHEM
300 g širokých nudlí, 200 g měkkého tvarohu, 3 vejce,
80 g práškového (popř. hnědého) cukru, kůra z 1 citronu, 100 g rozinek, 100 ml mléka, 30 g másla, máslo na vymazání mísy, sůl
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme je a promastíme máslem. Mezitím smícháme tvaroh s jedním vejcem, polovičním množstvím cukru, nastrouhanou citronovou kůrou a rozinkami (předem namočenými aspoň na 15 minut v trošce rumu nebo ve vodě, aby změkly). Do hluboké mísy remosky vymazané máslem vložíme polovinu uvařených nudlí, potřeme je tvarohovou směsí a zakryjeme zbývajícími těstovinami. Zakryjeme je rozehřátým víkem a necháme péct. Když jsou nudle téměř zapečené, zalijeme je vejci rozšlehanými s mlékem a dopečeme. Teplý moučník posy­peme zbývajícím cukrem
ZAPEČENÉ NUDLE S OVOCEM
300 gširokých nudlí, 250 g sezónního ovoce (meruňky, višně, švestky apod.), 100 g pomletých vlašských ořechů,
80 g práškového (popř. hnědého) cukru, 2 vejce, 100 ml mléka, 30 g másla, máslo na vymazání mísy, sůl
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme a promastíme trochu máslem. Polovinu nudlí vložíme do hluboké mísy remosky vymaštěné máslem, na ně poklademe pokrájené a vypeckované ovoce, posypeme pomletými ořechy, pocukrujeme polovičním množstvím cukru a zakryjeme zbývajícími těstovinami. Zakryjeme rozehřátým víkem a dáme péct. Když jsou nu dle téměř zapečené, zalijeme je vejci rozšlehanými s mlékem a dopečeme. Teplý mouč­ník posypeme zbývajícím cukrem.
TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA
7 rohlíků, 500 g měkkého tvarohu, 500 ml mléka, 3 vejce, 100 g práškového (popř. hnědého) cukru, 50 g rozinek, citronová kůra z 1 citronu, 80 g másla
Rohlíky pokrájíme na plátky, zalijeme rozšlehaným vejcem smícha­ným s mlékem a necháme provlhnout. Tvaroh smícháme se zbýva­jícími dvěma vejci, rozinkami (předem namočenými aspoň na 15 minut v trošce rumu nebo ve vodě, aby změkly), polovičním množ­stvím cukru a nastrouhanou citronovou kůrou. Na dno hluboké mí­sy remosky vymazané máslem klademe střídavě vrstvu rohlíků a ochuceného tvarohu. Poslední vrstvou budou rohlíky. Povrch žemlovky pokapeme rozpuštěným máslem, přikryjeme rozehřátým víkem a zapečeme. Teplou žemlovku posypeme zbývajícím cukrem.
JABLKOVÁ ŽEMLOVKA
7 rohlíků, 500 g jablek, 500 ml mléka, 30 g rozinek, 2 vejce, 100 g práškového (popř. hnědého) cukru, trochu mleté skořice, 80 g másla
Rohlíky nakrájíme na plátky, zalijeme rozšlehanými vejci smícha­nými s mlékem a necháme provlhnout. Do hluboké mísy remosky vymazané máslem klademe střídavě vrstvu rohlíků a vrstvu olou­paných a na plátky pokrájených jablek, posypaných polovičním množstvím cukru, skořicí a rozinkami (předem namočenými aspoň na 15 minut v trošce rumu nebo ve vodě, aby změkly). Poslední vrstvou budou rohlíky, které pokapeme rozpuštěným máslem, zakryjeme rozehřátým víkem a zapečeme. Hotovou žemlovku posypeme zbývajícím cukrem.
NÁKYP Z OVESNÝCH VLOČEK S OVOCEM
150 g ovesných vloček, 500 g sezónního ovoce (jablka, meruňky, třešně apod.), 1 I mléka, 2 vejce, 1 citron, 4 lžíce medu, sůl, máslo a mouka na vymazání a vysypání mísy
Ovesné vločky uvaříme v nepatrně osoleném mléce na kaši, přidá­me med, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou, přidáme žloutky a vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Polovinu kaše dáme do máslem vyma­zané a moukou vysypané hluboké mísy remosky, poklademe kousky pokrájeného a popřípadě vypeckovaného ovoce a přikryje­me zbytkem kaše. Pečeme dozlatova.
 
Moučníky
MAKOVEC
300 g polohrubé mouky, 500 g mletého máku, 150 g práškového cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, mléko podle potřeby, zavařenina, vanilkový cukr na posypání
Všechny uvedené suroviny smícháme a zalijeme potřebným množ­stvím mléka, abychom získali řídké těsto. Důkladně promíchané těsto vlijeme do hluboké vymazané a vysypané mísy remosky, zakryjeme rozpáleným víkem a upečeme dorůžova. Vychladlý moučník rozřízneme podélně napůl, potřeme zavařeninou, znovu spojíme a pocukrujeme. Krájíme na porce.
BUBLANINA S JOGURTEM
500 g sezónního ovoce (rybíz, višně, švestky apod.),
100 g práškového (popř. hnědého) cukru, 150 g polohrubé mouky, 1 kelímek bílého jogurtu (125 g), 1 vejce, 112 prášku do pečiva, špetka soli, trochu hrubé mouky, máslo a mouka na vymazání a vysypání mísy, trochu hrubé mouky
Vejce utřeme s cukrem, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, jogurt a špetku soli. Řídké těsto vlijeme do máslem vyma­zané a moukou vysypané nízké mísy remosky, předehřátým víkem přiklopíme a necháme chvíli péct. Když řídké těsto trochu ztuhne, poklademe na ně ovoce poprášené trochu hrubou moukou a peče­me dál dorůžova.
RYBÍZOVÝ HRNEČKOVÝ KOLÁČ HOP DO TROUBY
500 g rybízu, 1 hrnek (asi 150 g) polohrubé mouky, 3/4 hrnku (asi 100 g) krupicového (popř. hnědého) cukru, 2 vejce,
asi 150 ml mléka, 80 g másla, 112 prášku do pečiva, špetka soli
Polohrubou mouku smícháme s cukrem, nasekaným máslem, práš­kem do pečiva a z této směsi připravíme drobenku. 1 hrnek drobenky dáme stranou, do zbylé vpracujeme rozšlehaná vejce, špetku soli a tolik mléka, abychom získali hustší těstíčko, které nalijeme do nízké mísy remosky, kde jsme předem rozložili pečicí papír. Na těsto dáme očištěný rybíz, posypeme drobenkou a pečeme v předem vyhřáté remosce asi 40 minut. Koláč nakrájíme na porce až po vychladnutí.
Obměna: Místo rybízu můžeme použít borůvky anebo směs borů­vek a rybízu.
TVAROHOVÝ HRNEČKOVÝ KOLÁČ HOP DO TROUBY
Těsto a drobenka jako v předešlém receptu.
250 g měkkého tvarohu, asi 150 ml mléka, 1 vejce,
asi 50 g práškového cukru (nebo hnědého), trochu nastrouhané citronové kůry, asi 2 lžíce másla, špetka soli, 50 g rozinek
Těsto a drobenku připravíme stejným způsobem jako v předešlém receptu. Tvaroh rozmixujeme nebo umícháme s ostatními surovi­nami a nalijeme na připravené těsto, které předem rozložíme do nízké mísy remosky s pečicím papírem. Na krém rozložíme rozin­ky (předem namočené aspoň na 15 minut v trošce rumu nebo ve vodě, aby změkly) a navrch dáme drobenku. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.
 
TVAROHOVÝ KOLÁČ S OVOCEM
400 g sezónního ovoce (rybíz, borůvky, jahody, pokrájené meruňky aj.), 200 ml bílého jogurtu, 100 g krystalového cukru, 1 žloutek, trochu vanilkové cukru, 100 g polohrubé mouky,
1/2 prášku do pečiva, 1 bílek, špetka soli
Jogurt, cukr, žloutek a vanilkový cukr utřeme dohladka. Přidáme mouku, prášek do pečiva a nakonec přidáme pomalu sníh z bílku. Těsto nalijeme na pečicí papír rozestřený v nízké míse remosky, na těsto poklademe ovoce a pečeme asi 40-45 minut.
 
 


Koláč
25 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 12,5 dkg cukru (moučka), 12,5 dkg Hery (změklé) a 1 vejce.
V míse vypracuji těsto, kousek dám stranou. Do vymazané a moukou vysypané remosky dám těsto, vytvaruji trochu okraje a dám náplň. Navrch pokládám kousky těsta, které jsem dala stranou (splácnu na malé placičky).
Náplň: 1) všechny druhy ovoce, 2) tvarohová: 25 dkg tvarohu, cukr, vanilkový cukr, 2 lžíce vanilkového pudingu, hrst rozinek.
Rychlý, výborný, nejlepší z letních jablek a s tvarohovou náplní.
 
 
 
 
 
Drobenkový koláč s jablky a brusinkovým džemem
25 dkg hrubé mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg másla, 1/2 prášku do pečiva, 1 celé vejce - zpracujeme na drobenku
Jednu polovinu drobenky nandáme do vymazané a vysypané remosky, pokryjeme nakrouhanými jablky, podle chuti a potřeby dosladíme vanilkovým cukrem apod. Na několika místech dáme lžičkou brusinkový džem a posypeme (navršíme) druhou polovinou drobenkového těsta.
 
 
 
Piškot pro menší návštěvu u kávy případně bez ovoce i jako korpus na dortík
Použitý materiál: bílek, vejce, čtyři vrchem plné lžíce cukru krupice, půl balíčku vanilkového cukru (zamíchat do cukru krupice), čtyři vrchem plné lžíce polohrubé mouky, smíchané se čtvrt - ne víc - kávové lžičky prášku do pečiva, neplná lžíce rozpuštěné vlahé Hery, jedno oloupané, na kousky rozkrájené jablko, pokapané citronovou šťávou.
Vymazaná a moukou vysypaná remosková miska.
Postup: Ušlehám pevný sníh, do kterého dobře zašlehám cukr, pak opět zašlehám dobře žloutek; postupně zamíchávám mouku zároveň s jablkem a tukem. Hmotu dám do pečící misky a za 20 min. je upečeno. Remosku (záleží na tom jak peče) příp. na chviličku vypnu - asi na min. - opět zapnu a pak nechám ještě "dojít" chvilku po upečení. Nepřipaluje se a se vším postupem, přípravou to netrvá ani hodinku i s pečením.
Piškot se dá jen pocukrovat, či polít čokoládovou polevou, je vláčný a měkký a vydrží tak i několik dnů.