Ostatní jídla v remosce
20. 5. 2010
Bramborová jídla
Brambory můžeme v remosce péct, zapékat, dusit, smažit, připravovat v alobalu. Můžeme připravovat i bramborák, aniž by se po bytě šířil charakteristický zápach po smažení, anebo vůně česneku. Výborné jsou brambory pečené v alobalu. Vzhledem k vlhkému prostředí v remosce se v alobalu pěkně uvaří doměkka a pak se po otevření alobalu dopečou. Připravit můžeme i zakoupené mražené hranolky. I když nebudou jako z fritovacího hrnce, budou přesto chutné a rozhodně zdravější.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S ČESNEKEM
Brambory, 2-3 stroužky česneku, 2-3 lžíce oleje (podle množství brambor), sůl
Brambory pokrájíme na asi 5 mm silné plátky, promícháme s česnekem utřeným se solí a s olejem a poklademe do nízké mísy remosky. Necháme je opékat po obou stranách dozlatova. Připravujeme-li je s masem, rybou či jiným pokrmem, je vhodné dát je do remosky, až když je jídlo hotové. Remoska je už tou dobou hodně rozpálená, a brambory, jsou-li tence pokrájené, budou hotové asi za 8 minut. Do té doby uložíme maso či rybu na teplé místo, aby nevychladly. Jídlo připravované v alobalu vydrží během té doby stále horké.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S MLETOU PAPRIKOU
Brambory, trochu mleté sladké papriky, 2-3 lžíce oleje (podle množství brambor), sůl
Postup přípravy bude obdobný jako v předešlém receptu, jen s tím rozdílem, že plátky brambor osolíme, posypeme sladkou mletou paprikou a omastíme olejem.
BRAMBOROVÉ HRANOLKY
Oloupané brambory pokrájíme na hranolky. Nízkou mísu remosky vymažeme olejem, který předehřejeme, a pak do ní vložíme bramborové hranolky. Za občasného obracení je opečeme dozlatova. Osolíme je až v samém závěru, aby nezvlhly.
MRAŽENÉ BRAMBOROVÉ HRANOLKY
Mražené hranolky vložíme do olejem vymaštěné nízké mísy remosky, kterou předem rozehřejeme, a za občasného obracení je pečeme dozlatova asi 25-30 minut. Teprve potom je osolíme, aby nezvlhly.
Hranolky sice nebudou tak dokonale osmahlé jako z fritovacího hrnce, ale přesto budou chutné, a nebudou ani příliš nasáklé olejem.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S HOUBAMI
1 kg brambor, 300 ml bešamelové omáčky (viz str. 158), 400 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), 1 cibule, 50 g tvrdého strouhaného sýra, hrst petrželky, 30 g másla,
olej na vymazání mísy, 1 lžíce oleje na podušení hub, sůl, pepř
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, pokrájíme na plátky a· dáme do olejem vymazané hluboké remoskové mísy. Do bešamelové omáčky přidáme houby podušené předem v rendlíku na oleji a nadrobno pokrájené cibuli, vmícháme jemně nasekanou petrželku a brambory zalijeme. Posypeme je sýrem, poklademe kousíčky másla a zapečeme. Vyjmeme z remosky, jakmile sýr začne růžovět. Podáváme se zeleninovým salátem či s podušenou nebo nakládanou zeleninou.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S CIBULÍ
750 g brambor, 2 velké cibule, 250 ml smetany, 1 lžička mletého kmínu, sůl, pepř
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nahrubo a společně s kmínem, solí a pepřem promícháme. Směs rozložíme do hluboké mísy remosky, zalijeme smetanou a zapékáme, dokud brambory nezměknou.
Obměna: K bramborám můžeme přidat 1 velkou nastrouhanou kedlubnu nebo kostičky drůbežího nebo vepřového masa. Fantazii se meze nekladou. Ke konci zapékání můžeme pokrm zalít 2 rozšlehanými vejci.
BRAMBORÁK
800 gsyrových brambor, asi 100 ml mléka, 2 vejce,
100 g hladké mouky, 3-5 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, olej podle potřeby, sůl
Syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme a pokropíme horkým mlékem, aby nezhnědly. Pak vmícháme vejce, prolisovaný česnek, majoránku, mírně osolíme a z promíchané směsi vytvoříme placičky, které postupně klademe do olejem vymazané nízké mísy remosky a opečeme po obou stranách dozlatova.
Obměna: Do bramborové směsi můžeme podle chuti přidat přiměřené množství drobně nasekaného salámu, uvařeného uzeného masa, škvarků, zelí či předem podušených hub. Pečeme v remosce jako obyčejný bramborák.
Pizzy, těstoviny, rizota
Remoska je velice vhodným domácím spotřebičem pro přípravu pizzy, těstovin nebo rizota. V remosce připravíme i mraženou pizzu a máme tak rychle vyřešenou večeři nebo pohoštění.
PIZZA (ZÁKLADNÍ PŘEDPIS PRO 4 OSOBY)
300 g hladké mouky, 150 ml vody, 20 g droždí, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, olej na vymazání mísy
Mouku smícháme s droždím, rozpuštěným ve vlažné vodě, a s olejem. Mírně osolíme a hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, které se začne odlepovat od stěn mísy. Přikryjeme je čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Těsto znovu krátce prohněteme, vložíme do olejem vymazané nízké mísy remosky a čistýma rukama těsto po dně rozprostřeme. Můžeme jej také rozválet na placku na vále potřeném trochu olejem. Dbáme na to, aby těsto vyplnilo celé dno a okraje byly nepatrně zdvižené. Oblohu pizzy pak připravíme podle následujících receptů. Vlastní fantazii se však meze nekladou. Pečeme asi 30 minut, dokud nezačne těsto na okrajích zlátnout. Hotovou pizzu krájíme na porce.
PIZZA MARGHERITA
Těsto podle základního předpisu, 400 g rajčat,
250-300 g mozzarelly (nebo ovčího sýra či sýra typu Blaťácké zlato), hrst čerstvé bazalky (nebo 3 lžičky sušené),
olej na vymazání mísy, trochu soli
Vykynuté těsto dáme do olejem vymazané nízké mísy remosky a poklademe na ně spařená, oloupaná, jemně pokrájená rajčata, poloviční množství na kostičky pokrájeného sýra, posypeme trochou olejem a zapečeme. Než pizzu vyjmeme z remosky, posypeme ji zbývajícím pokrájeným sýrem a necháme ještě několik minut péct.
Tato pizza získala svůj název díky královně Markétě (Margheritě) Savojské, která ji poprvé ochutnala v Neapoli v roce 1889 a tak jí zachutnala, že na její počest byla pizza pojmenována po ní.
Vaječná, sýrová a houbová jídla
V remosce můžeme připravit všechna tato jídla a - máme rychlou večeři, popřípadě menší pohoštění, a ještě ušetříme spoustu nádobí, protože všechna uvedená jídla připravíme pouze v remosce.
MÍCHANÁ VEJCE S KLOBÁSOU
8 vajec, 200 g klobásy, trochu mleté sladké papriky, hrst petrželky nebo pažitky, 1 lžíce oleje, sůl, pepř
V nízké míse remosky rozehřejeme olej, přidáme na kolečka pokrájenou klobásu, trochu po obou stranách opečeme a zalijeme rozšlehanými, mírně osolenými, opepřenými vejci. Směs necháme částečně ztuhnout. Potom vmícháme papriku a nasekanou zelenou nať. Podáváme s chlebem či jiným pečivem, kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Obměna: Podobným způsobem můžeme připravit vejce se slaninou nebo se šunkou.
TOPINKY SE SÝROVOU SMĚSÍ
8 plátků veky, 125 g strouhaného ementálu, 1 lžička hořčice,
1 lžíce smetany, 1 velké rajče, trochu nasekané petrželky nebo pažitky, 20 g másla, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
V máslem vymazané nízké míse remosky opečeme po obou stranách plátky veky a vyjmeme je. Ve stejné míse remosky rozehřejeme máslo, vsypeme sýr a za občasného promíchání jej necháme rozehřát. Pak přidáme smetanu, hořčici, mírně osolíme a opepříme. Touto směsí topinky potřeme, poklademe plátky rajčete a vložíme je do předem vymyté nízké mísy remosky, kterou vymažeme máslem. Zakryjeme horkým víkem a zapečeme. Zdobíme nasekanou zelenou natí.
Pro mlsné jazýčky
Tato kapitola je určena pro přípravu lehkých večeří, menších pohoštění, anebo pro toho, "kdo má mlsný jazýček".
Jako v mnoha jiných receptech této kuchařky, ušetříme i v této kapitole nejen přebytečné nádobí, ale i elektrickou energii, protože všechno můžeme připravovat v remosce.
TOPINKY SE SALÁMEM
8 plátků veky, 100 gměkkého salámu, 100 gtvrdého strouhaného sýra, 8 lžiček kečupu, máslo na vymazání mísy
V máslem vymazané nízké míse remosky opečeme po obou stranách plátky veky a vyjmeme je. Pak na ně položíme plátky salámu, posypeme sýrem, zakapeme kečupem a zapečeme ve stejné míse remosky.
PÁRKY SE SÝREM A SLANINOU
4 párky, 4 plátky anglické slaniny, 80 g ementálu nebo eidamu, olej na vymazání mísy
Párky na jedné straně podélně rozkrojíme. Vložíme je do olejem vymazané nízké mísy remosky a za občasného obracení je ze všech stran opečeme. Do otevřeného otvoru párku zasuneme špalíček sýra, každý párek obtočíme plátkem slaniny a opékáme, dokud se sýr nezačne tavit a slanina se neopeče. Podáváme s chlebem, hořčicí nebo kečupem.
UZENINA V LISTOVÉM TĚSTĚ
1 balíček listového těsta, 200 g uzeniny (měkkého salámu, párků, popř. lančmít), 1 vejce, trochu tvrdého strouhaného sýra nebo koření na posypání (kmín, mák, sezamová semínka apod.), trochu soli, mouka na vál
Listové těsto vyválíme na plát asi 4 mm silný a nakrájíme na čtverce o straně 5 cm. Párky i jinou uzeninu pokrájíme na silnější kolečka a obalíme v připravených čtvercích těsta. Okraje k sobě důkladně přitiskneme a urovnáme vedle sebe v nízké míse remosky. Těsto potřeme na povrchu rozšlehaným vejcem, nepatrně osolíme, okořeníme podle chuti a pečeme dozlatova. Podáváme teplé.
Omáčky a ochucená másla
Tato kapitola se sice trochu vymyká této kuchařce, protože omáčky v remosce nepřipravujeme, přesto doplňují řadu zde uvedených receptů, a navíc se mohou tyto omáčky nebo ochucená másla hodit k různým pokrmům z masa, ryb, zeleniny apod. Ke zjemnění omáček přidáváme kousek másla, tak se na jejich povrchu během chladnutí nevytvoří nepříjemný škraloup.
BEŠAMELOVÁ OMÁČKA
50 g hladké mouky, 50 g másla, 250 ml mléka (popř. vývaru nebo vody), špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 lžíce nasekané petrželové natě
Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Získáme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za občasného míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Nakonec omáčku trochu osolíme, okořeníme muškátovým oříškem, přisypeme petrželku a ještě 2 minuty povaříme. Bešamelová omáčka se využívá velice často pro zapékání různých masových a zeleninových pokrmů.
HOUBOVÁ OMÁČKA
200 g čerstvých hub, 400 g rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, hrst petrželky, 100 - 200 ml vývaru (i z kostky), trochu majoránky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na oleji zpěníme jemně nasekaný česnek s drobně pokrájenou cibulí, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby a dusíme, dokud nepustí šťávu. Pak vmícháme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, přisypeme trochu majoránky, mírně osolíme, opepříme a dusíme dál. Je-li třeba, podléváme houby trochu vývarem a dusíme je doměkka. Omáčku podáváme buď s plátky masa, nebo drůbeže, anebo se omáčka hodí na těstoviny, či jen tak zamíchaná do uvařené rýže.
HOŘČIČNÁ OMÁČKA
6 lžic francouzské nebo kremžské hořčice, 200 ml smetany, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce nasekané petrželové natě, trochu mleté sladké papriky, 100 g másla
Máslo rozpustíme v rendlíku na nízkém ohni a za stálého míchání přidáváme hořčici. Nevaříme, jen prohřejeme. Pak vmícháme smetanu smíchanou s moukou, nasekanou petrželku, trochu sladké papriky a společně ještě prohřejeme do zhoustnutí. Omáčka se hodí k masu nebo rybám