Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostatní jídla v remosce

20. 5. 2010
Bramborová jídla
Brambory můžeme v remosce péct, zapékat, dusit, smažit, připra­vovat v alobalu. Můžeme připravovat i bramborák, aniž by se po bytě šířil charakteristický zápach po smažení, anebo vůně česneku. Výborné jsou brambory pečené v alobalu. Vzhledem k vlhkému prostředí v remosce se v alobalu pěkně uvaří doměkka a pak se po otevření alobalu dopečou. Připravit můžeme i zakoupené mražené hranolky. I když nebudou jako z fritovacího hrnce, budou přesto chutné a rozhodně zdravější.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S ČESNEKEM
Brambory, 2-3 stroužky česneku, 2-3 lžíce oleje (podle množství brambor), sůl
Brambory pokrájíme na asi 5 mm silné plátky, promícháme s čes­nekem utřeným se solí a s olejem a poklademe do nízké mísy remosky. Necháme je opékat po obou stranách dozlatova. Připra­vujeme-li je s masem, rybou či jiným pokrmem, je vhodné dát je do remosky, až když je jídlo hotové. Remoska je už tou dobou hodně rozpálená, a brambory, jsou-li tence pokrájené, budou hoto­vé asi za 8 minut. Do té doby uložíme maso či rybu na teplé místo, aby nevychladly. Jídlo připravované v alobalu vydrží během té doby stále horké.
 
 ZAPEČENÉ BRAMBORY S MLETOU PAPRIKOU
Brambory, trochu mleté sladké papriky, 2-3 lžíce oleje (podle množství brambor), sůl
Postup přípravy bude obdobný jako v předešlém receptu, jen s tím rozdílem, že plátky brambor osolíme, posypeme sladkou mletou paprikou a omastíme olejem.
BRAMBOROVÉ HRANOLKY
Oloupané brambory pokrájíme na hranolky. Nízkou mísu remosky vymažeme olejem, který předehřejeme, a pak do ní vložíme bram­borové hranolky. Za občasného obracení je opečeme dozlatova. Osolíme je až v samém závěru, aby nezvlhly.
MRAŽENÉ BRAMBOROVÉ HRANOLKY
Mražené hranolky vložíme do olejem vymaštěné nízké mísy remos­ky, kterou předem rozehřejeme, a za občasného obracení je peče­me dozlatova asi 25-30 minut. Teprve potom je osolíme, aby nezvlhly.
Hranolky sice nebudou tak dokonale osmahlé jako z fritovacího hrnce, ale přesto budou chutné, a nebudou ani příliš nasáklé olejem.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S HOUBAMI
1 kg brambor, 300 ml bešamelové omáčky (viz str. 158), 400 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), 1 cibule, 50 g tvrdého strouhaného sýra, hrst petrželky, 30 g másla,
olej na vymazání mísy, 1 lžíce oleje na podušení hub, sůl, pepř
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, pokrájíme na plátky a· dá­me do olejem vymazané hluboké remoskové mísy. Do bešamelové omáčky přidáme houby podušené předem v rendlíku na oleji a na­drobno pokrájené cibuli, vmícháme jemně nasekanou petrželku a brambory zalijeme. Posypeme je sýrem, poklademe kousíčky másla a zapečeme. Vyjmeme z remosky, jakmile sýr začne růžovět. Podáváme se zeleninovým salátem či s podušenou nebo nakláda­nou zeleninou.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S CIBULÍ
750 g brambor, 2 velké cibule, 250 ml smetany, 1 lžička mletého kmínu, sůl, pepř
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nahrubo a spo­lečně s kmínem, solí a pepřem promícháme. Směs rozložíme do hluboké mísy remosky, zalijeme smetanou a zapékáme, dokud brambory nezměknou.
Obměna: K bramborám můžeme přidat 1 velkou nastrouhanou kedlubnu nebo kostičky drůbežího nebo vepřového masa. Fantazii se meze nekladou. Ke konci zapékání můžeme pokrm zalít 2 roz­šlehanými vejci.
 
BRAMBORÁK
800 gsyrových brambor, asi 100 ml mléka, 2 vejce,
100 g hladké mouky, 3-5 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, olej podle potřeby, sůl
Syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme a pokropíme hor­kým mlékem, aby nezhnědly. Pak vmícháme vejce, prolisovaný česnek, majoránku, mírně osolíme a z promíchané směsi vytvoří­me placičky, které postupně klademe do olejem vymazané nízké mísy remosky a opečeme po obou stranách dozlatova.
Obměna: Do bramborové směsi můžeme podle chuti přidat přimě­řené množství drobně nasekaného salámu, uvařeného uzeného ma­sa, škvarků, zelí či předem podušených hub. Pečeme v remosce ja­ko obyčejný bramborák.
 
 
Pizzy, těstoviny, rizota
Remoska je velice vhodným domácím spotřebičem pro přípravu pizzy, těstovin nebo rizota. V remosce připravíme i mraženou piz­zu a máme tak rychle vyřešenou večeři nebo pohoštění.
 
PIZZA (ZÁKLADNÍ PŘEDPIS PRO 4 OSOBY)
300 g hladké mouky, 150 ml vody, 20 g droždí, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, olej na vymazání mísy
Mouku smícháme s droždím, rozpuštěným ve vlažné vodě, a s ole­jem. Mírně osolíme a hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, které se začne odlepovat od stěn mísy. Přikryjeme je čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Těsto znovu krátce prohněte­me, vložíme do olejem vymazané nízké mísy remosky a čistýma rukama těsto po dně rozprostřeme. Můžeme jej také rozválet na placku na vále potřeném trochu olejem. Dbáme na to, aby těsto vy­plnilo celé dno a okraje byly nepatrně zdvižené. Oblohu pizzy pak připravíme podle následujících receptů. Vlastní fantazii se však meze nekladou. Pečeme asi 30 minut, dokud nezačne těsto na okra­jích zlátnout. Hotovou pizzu krájíme na porce.
PIZZA MARGHERITA
Těsto podle základního předpisu, 400 g rajčat,
250-300 g mozzarelly (nebo ovčího sýra či sýra typu Blaťácké zlato), hrst čerstvé bazalky (nebo 3 lžičky sušené),
olej na vymazání mísy, trochu soli
Vykynuté těsto dáme do olejem vymazané nízké mísy remosky a poklademe na ně spařená, oloupaná, jemně pokrájená rajčata, po­loviční množství na kostičky pokrájeného sýra, posypeme trochou olejem a zapečeme. Než pizzu vyjmeme z remosky, posypeme ji zbývajícím pokrájeným sýrem a necháme ještě několik minut péct.
Tato pizza získala svůj název díky královně Markétě (Margheritě) Savojské, která ji poprvé ochutnala v Neapoli v roce 1889 a tak jí zachutnala, že na její počest byla pizza pojmenována po ní.
 
 
Vaječná, sýrová a houbová jídla
V remosce můžeme připravit všechna tato jídla a - máme rychlou večeři, popřípadě menší pohoštění, a ještě ušetříme spoustu nádo­bí, protože všechna uvedená jídla připravíme pouze v remosce.
 
MÍCHANÁ VEJCE S KLOBÁSOU
8 vajec, 200 g klobásy, trochu mleté sladké papriky, hrst petrželky nebo pažitky, 1 lžíce oleje, sůl, pepř
V nízké míse remosky rozehřejeme olej, přidáme na kolečka po­krájenou klobásu, trochu po obou stranách opečeme a zalijeme roz­šlehanými, mírně osolenými, opepřenými vejci. Směs necháme částečně ztuhnout. Potom vmícháme papriku a nasekanou zelenou nať. Podáváme s chlebem či jiným pečivem, kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Obměna: Podobným způsobem můžeme připravit vejce se slani­nou nebo se šunkou.
TOPINKY SE SÝROVOU SMĚSÍ
8 plátků veky, 125 g strouhaného ementálu, 1 lžička hořčice,
1 lžíce smetany, 1 velké rajče, trochu nasekané petrželky nebo pažitky, 20 g másla, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
V máslem vymazané nízké míse remosky opečeme po obou stra­nách plátky veky a vyjmeme je. Ve stejné míse remosky rozehřeje­me máslo, vsypeme sýr a za občasného promíchání jej necháme rozehřát. Pak přidáme smetanu, hořčici, mírně osolíme a opepříme. Touto směsí topinky potřeme, poklademe plátky rajčete a vložíme je do předem vymyté nízké mísy remosky, kterou vymažeme máslem. Zakryjeme horkým víkem a zapečeme. Zdobíme naseka­nou zelenou natí.
 
Pro mlsné jazýčky
Tato kapitola je určena pro přípravu lehkých večeří, menších pohoštění, anebo pro toho, "kdo má mlsný jazýček".
Jako v mnoha jiných receptech této kuchařky, ušetříme i v této kapitole nejen přebytečné nádobí, ale i elektrickou energii, protože všechno můžeme připravovat v remosce.
TOPINKY SE SALÁMEM
8 plátků veky, 100 gměkkého salámu, 100 gtvrdého strouhaného sýra, 8 lžiček kečupu, máslo na vymazání mísy
V máslem vymazané nízké míse remosky opečeme po obou stra­nách plátky veky a vyjmeme je. Pak na ně položíme plátky salámu, posypeme sýrem, zakapeme kečupem a zapečeme ve stejné míse remosky.
PÁRKY SE SÝREM A SLANINOU
4 párky, 4 plátky anglické slaniny, 80 g ementálu nebo eidamu, olej na vymazání mísy
Párky na jedné straně podélně rozkrojíme. Vložíme je do olejem vymazané nízké mísy remosky a za občasného obracení je ze všech stran opečeme. Do otevřeného otvoru párku zasuneme špalíček sýra, každý párek obtočíme plátkem slaniny a opékáme, dokud se sýr nezačne tavit a slanina se neopeče. Podáváme s chlebem, hořči­cí nebo kečupem.
UZENINA V LISTOVÉM TĚSTĚ
1 balíček listového těsta, 200 g uzeniny (měkkého salámu, párků, popř. lančmít), 1 vejce, trochu tvrdého strouhaného sýra nebo koření na posypání (kmín, mák, sezamová semínka apod.), trochu soli, mouka na vál
Listové těsto vyválíme na plát asi 4 mm silný a nakrájíme na čtver­ce o straně 5 cm. Párky i jinou uzeninu pokrájíme na silnější koleč­ka a obalíme v připravených čtvercích těsta. Okraje k sobě důklad­ně přitiskneme a urovnáme vedle sebe v nízké míse remosky. Těsto potřeme na povrchu rozšlehaným vejcem, nepatrně osolíme, oko­řeníme podle chuti a pečeme dozlatova. Podáváme teplé.
Omáčky a ochucená másla
Tato kapitola se sice trochu vymyká této kuchařce, protože omáč­ky v remosce nepřipravujeme, přesto doplňují řadu zde uvedených receptů, a navíc se mohou tyto omáčky nebo ochucená másla hodit k různým pokrmům z masa, ryb, zeleniny apod. Ke zjemnění omá­ček přidáváme kousek másla, tak se na jejich povrchu během chladnutí nevytvoří nepříjemný škraloup.
 
BEŠAMELOVÁ OMÁČKA
50 g hladké mouky, 50 g másla, 250 ml mléka (popř. vývaru nebo vody), špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 lžíce nasekané petrželové natě
Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Získá­me světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za občasného míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Nakonec omáčku trochu osolíme, okořeníme muškátovým oříškem, přisypeme petrželku a ještě 2 minuty povaříme. Bešamelová omáčka se využívá velice často pro zapékání různých masových a zeleninových pokrmů.
HOUBOVÁ OMÁČKA
200 g čerstvých hub, 400 g rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, hrst petrželky, 100 - 200 ml vývaru (i z kostky), trochu majoránky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na oleji zpěníme jemně nasekaný česnek s drobně pokrájenou ci­bulí, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby a dusíme, dokud nepustí šťávu. Pak vmícháme spařená, oloupaná a pokrájená rajča­ta, přisypeme trochu majoránky, mírně osolíme, opepříme a dusí­me dál. Je-li třeba, podléváme houby trochu vývarem a dusíme je doměkka. Omáčku podáváme buď s plátky masa, nebo drůbeže, anebo se omáčka hodí na těstoviny, či jen tak zamíchaná do uvaře­né rýže.
HOŘČIČNÁ OMÁČKA
6 lžic francouzské nebo kremžské hořčice, 200 ml smetany, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce nasekané petrželové natě, trochu mleté sladké papriky, 100 g másla
Máslo rozpustíme v rendlíku na nízkém ohni a za stálého míchání přidáváme hořčici. Nevaříme, jen prohřejeme. Pak vmícháme sme­tanu smíchanou s moukou, nasekanou petrželku, trochu sladké pa­priky a společně ještě prohřejeme do zhoustnutí. Omáčka se hodí k masu nebo rybám